16 april 2024

Sommarläsning, den långa listan

Det är ett himla knåpande med de där sommarläsningslistorna just nu och för egen del brukar jobbet i slutändan visa sig vara i onödan eftersom andra böcker kommer in och kräver tid och plats medan andra uppgivet drar sig tillbaka. Men listor och listmakeri är ju kul i sig så här kommer min nuvarande sommarläsningslista. Vi kan väl säga att jag hoppas på en lååång sommar och att jag bortsett rätt rejält från att jag ska jobba en del i juli och augusti…

Jane Eyre började jag läsa för kanske ett år sedan, sen fortsatte jag lite sporadiskt i vintras men nu i sommar ska jag verkligen läsa ut den och njuta av varje sekund för den är ju väldigt bra.

Blonde av Joyce Carol Oates är en sån där tegelsten som jag länge velat men aldrig orkat ge mig i kast med. Men i sommar ska det bli av och jag har avsatt två veckor för bara den.

En berättelse om kärlek och mörker av Amon Oz har ju fått en ny aktualitet  i och med den senaste veckans katastrofala händelseutveckling i mellanöstern. Jag har velat läsa den länge men nu mer än någonsin.

Fortsättningen på Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce ska jag också läsa. Önskar bara att biblioteket haft den engelskspråkiga utgåvan – Vidundrens väg låter inte riktigt lika coolt som A gathering of gargoyles

Ajvides Låt den rätte komma in vill jag också gärna bli färdig med i sommar. Jag menar det är Ajvide OCH vampyrer – what´s not to like liksom..?

Inspirerad av min upplevelse av Sarah Waters Främlingen i huset vill jag också läsa hennes Nattvakten som jag redan burit hem från biblioteket.

Dessutom har jag en hög vampyrböcker, romaner, dikt- och novellsamlingar som väntar på min uppmärksamhet så vi får väl se hur det går med den här listan. Det troliga är väl att jag läser en del och glömmer annat men så får det gärna bli så länge jag får en sommar fylld av fina läsupplevelser.

6 tankar på “Sommarläsning, den långa listan

 1. Schysst lista!
  Blonde är förstås kanon, som så mycket annat av Oates.
  Oz En berättelse… gick helt över mitt huvud (men där är man ju olika)
  Låt den rätte… var rejält otäck men du verkar ju beredd (där är man ju också olika)

  Jane Eyre… kolla gärna in Jasper Ffordes The Eyre Affair efteråt. Superroligt!

 2. Åh, Meredith Ann Pierce! En av de där tonårsläsupplevelserna jag uppskattade mycket men inte tycks komma ihåg i samma utsträckning som mycket annat. Kanske för att det var lite för bra för att jag skulle greppa det? Vet inte, bara en teori, men det verkar inte ha varit samma självklara beundrardreglande som den mesta övriga fantasy jag hängav mig åt på den tiden.

 3. Daniel: Jag har ju kommenterat angående det här på din blogg redan. Tack för tipset om The Eyre Affair, kollar upp vad det är för något när jag läst Brontë. Kul att du gillar Blonde, jag behöver all uppmuntran jag kjan få när det är dags att ge sig på den tegelstenen. Risken är väl att jag har för högt ställda förväntningar kanske för ALLA verkar gilla den. Det blir spännande att se vad jag tycker om Oz!

  Tekoppen: Jag gillade den fjortonde bruden väldigt mycket när jag läste den förra sommaren. Däremot är jag inte säker på att jag tyckt lika mycket om den som tonåring. Men sånt är ju svårt att säga såhär i efterhand. Den är väldigt fin i alla fall och förtjänar omläsning av alla er som glömt hur bra den är 😉 Själv hoppas jag att den andra delen är lika bra.

 4. Blonde skulle det kanske vara intressant att läsa om, tror att jag skulle se den på ett annat sätt nu?
  Fjortonde bruden älskade jag som tonåring, Läste allt jag kom över av henne… (vilket kanske inte tog så lång tid)
  Nattvakten bar jag hem från biblioteket igår och jag vet inte ens om jag törs outa vilken överoptimistisk bokhög jag har fått till inför sommaren *s*

 5. Jag har The Darkangel (Den fjortonde bruden) här hemma som bara ligger och väntar på mig! Ska bli kul att höra vad du tycker om den andra delen, vilken jag säkerligen kommer att skaffa så snart jag är klar med den första… 🙂

 6. MariaH: Jag har ju en hel del andra böcker jag vill läsa i sommar också så jag törs inte heller lista hela min bokhög 😉

  Anna S: Ja, jag har lånat hem den nu så den ligger och väntar på mig men allra helst skulle jag vilja läsa den på engelska. Det skulle dock betyda att jag fick köpa den själv och det kan jag inte just nu så jag får väl nöja mig med den svenska översättningen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.