Båten

Jag är ingen van novelläsare och har länge förhållit mig skeptisk till formen. Visst har jag läst några noveller som fångat mig och som glittrat just på grund av sitt begränsade utrymme. Men romaner har ändå alltid lockat mig mer eftersom de kan ge bakgrund, fördjupning och utvikningar. Men Nam Les novellsamling Båten visar mig effektivt vad det är som noveller kan ge just tack vare sin begränsning.

Båten består av sju ganska långa noveller som utspelar sig i vitt skilda delar av världen. Ytligt sett skiljer de sig åt och spretar vilt men under ytan anas förbindelser och liknande uppbyggnad. Inledningsnovellen med det fantastiska namnet Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja är väldigt stark och suger in mig direkt. Den handlar om novellförfattaren Nam som konfronteras med sin far. De talar om etniska noveller bland annat och Nam reflekterar över hur fördelaktigt det vore för honom som exilvietnames att skriva en novell om exempelvis vietnamesiska båtflyktingar. Det gör att den avslutande novellen Båten – som just handlar om vietnamesiska båtflyktingar- sluter cirkeln på ett fint sätt. Båda novellerna tillhör mina favoriter i samlingen men å andra sidan har jag markerat fem av sju noveller som favoriter…

Båten är en av årets största läsupplevelser för mig och några av novellerna kommer jag genast att återvända till för en omläsning – för att förstå dem bättre men främst för att vara säker på att jag utvunnit allt som finns där att uppleva. Jag kan varmt rekommendera den här samlingen till alla som är det minsta novellskeptiska. Den enda uppmaningen är att ta det långsamt. Ge novellerna tid – en om dagen går bra men absolut inte mer.

~ Natur och Kultur, 2010~

2 svar på ”Båten”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.