16 april 2024

Läsinspiration

Årets Orange Prize for Fiction delades ut förra veckan. Priset uppmärksammar kvinnliga engelskspråkiga författare och gick i år till Barbara Kingsolver för romanen The Lacuna. Kingsolver är än så länge bara ett namn jag hört på en författare jag inte läst men det kan nog bli ändring. Jag tycker att det allra bästa med såna här priser är att man blir uppmärksammad på alla författarskap som finns och är bra men som man inte har koll på. Jag klickade mig fram till listan över tidigare vinnare och shortlists och gissa om det fanns en hel bunt läsinspiration där. Förutom min älskade Hilary Mantel så fanns där också en del namn som jag glömt att jag vill bekanta mig med. Och dessutom en massa okända, för mig i alla fall, som skrivs in på listan.

4 tankar på “Läsinspiration

 1. Det är precis sådär jag gör också, och fyller på min läsa lista allt eftersom.
  Jag har upptäckt att de böcker som får pris ofta är väldigt bra (surprise surprise!) 🙂
  Så jag har prislistor av alla möjliga slag som jag tittar i när jag känner för det, Man Booker, Booker, Augustpriset, IMPAC (årets vinnare kommer i morgon!) , Nordiska rådet osv osv.

  Kingsolver finns på min lånalista (den lista där det är riktigt nära att boken blir lånad!) såklart.

 2. violen: Ja, läslistor kan man ju inte få för många eller för många! Att upptäcka nya och bra författarskap är ju ett svårslaget nöje också.

 3. Jag läste Giftträdets biblel av en slump för några år sedan o tyckte att den var fantastisk.
  För övrigt är jag glad att jag hoppat på Paperback lovers utmaning att läsa Orange Prizevinnarna, förutom att jag läst flera böcker som jag gillat så har jag lfyllt på författarlistan lite extra

  1. MariaH: Ja, jag är lite nyfiken på Giftträdets bibel, ska kolla idag om den finns inne på biblioteket. Utmaningar av alla de slag är ju oslagbara när det gäller att hitta nya författarskap och textformer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.