Tematrio titeldjur

Den här veckan efterlyser Lyran tre boktitlar med djur i sin tematrio. Min trea ser ut såhär:

Hundstunden av Kristina Lugn handlar inte så särskilt mycket om hundar. Men det är en fin titel på en alldeles fantastisk lyriksamling. Lugn är lekfull, underfundig och allvarsam på samma gång. Rekommenderas varmt!

Hundar och katter kan jag tänka mig förekommer relativt frekvent i bokvärlden men maskarna har hamnat lite i skymundan. Håkan Nessers Maskarna på Carmine Street ger dem dock en plats i ljuset. Maskarna finns inte bara i titeln utan förekommer också i en viktig dikt och som symbol för romanens huvudpersonerna som likt blinda maskar söker de sin väg fram genom mörkret efter att dottern försvunnit spårlöst.

Anna Bovaller gav ut sin andra deckare i våras och den bär namnet Svärmaren – vilket är en sorts insekt som spelar en symbolisk och påtaglig roll i romanen. Också hennes första roman, Svinajakten, har ju faktiskt en djurtitel så det kanske är ett tema… I Svärmaren serveras läsaren en gammaldags (i positiv bemärkelse) pusseldeckare med fokus på relationer och inre processer. Det är ingen blivande klassiker men en finfin hängmatteläsning.

7 svar på ”Tematrio titeldjur”

 1. Anna Bovaller har jag inte alls läst, men hört talas om lite grann. Är det något att ha? Titeln på boken hade jag kunnat använda i en alternativ insekts-tematisering som variant på den här tematrion (tillsammans med Tordyveln flyger i skymningen och Flugornas herre). Det hade kunnat bli rätt bra 🙂

  Nesser har ju också en hundbok, förresten: Människa utan hund! (Annars tycker jag det var alldeles väldigt mycket katter i titlar som jag hittade, men ganska ont om hundar. Lugns bok vill jag läsa nån gång, dock, även om jag är kattmänniska.)

  Svara
  • vixxtoria: Jag tycker att Bovaller är helt ok. Det är inte banbrytande på något sätt och lämnar väl inga djupa avtryck men det är bra avslappningsläsning. Jag associerar hennes deckarstil med äldre tidens pusseldeckare typ Maria Lang och delvis Agatha Christie men i mer modern dräkt. Nessers hundbok skulle jag vilja läsa bara för att jag tycker att titeln är så fantastisk. Och Lugns Hundstunden tycker jag absolut att du ska läsa, kattmänniska eller inte 🙂

   Svara
 2. Maskarna är den enda Nesser-bok jag inte läst. Jag började läsa den, men klarade inte separera boken från mitt eget liv och blev nojjig.

  Svara
  • Lyran: Nej, det tyckte jag också var väldigt svårt. På ett sätt var det värt det och på ett annat inte. En bra bok men man kan nog spara den tills barnen är större…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.