Bokfrågornas ABC, Ö

Idag är det dags för det allra sista Bokfrågornas ABC då vi har hunnit fram till bokstaven Ö. Hurra för Lilla O som utmanat oss med alla dessa mer eller mindre kluriga frågor!

Berätta om en bok med övernaturliga inslag. Alla mina vampyrböcker är ju mer eller mindre övernaturliga så jag får välja dem i en klump. The Strain är mycket påtaglig men samtidigt full av övernaturliga inslag. Sookie Stackhouse-böckerna är strået vassare övernaturlighetsmässigt med telepati, vampyrer, feer, varulvar och vad du kan komma dig – högst underhållande.

Berätta om en bok som innehåller en viktig överenskommelse. Titelnovellen i Alice Munros samling Kärlek, vänskap, hat handlar om en kvinna som bryter upp och börjar ett nytt liv till följd av en överenskommelse som kanske inte är vad den först ger sken av. Jag tror att det här är min favorit i samlingen – karaktärerna är sådär Munroskt kantiga men det går inte att värja sig för deras litenhet, sårbarhet och utsatthet. Novellen är 56 sidor komprimerad livssmärta och förhoppningar om en ny början. Väldigt starkt och omskakande.

Berätta om en bok som innehåller en rejäl överraskning. Jag har tydligen inte läst några överraskande böcker på senaste tiden för jag kan inte komma ihåg en enda. På den tiden jag läste deckare blev jag väl överraskad en del men ändå inte nog ofta. En bok som chockade mig med några avslutande rader i sista kapitlet var Minette Walters superläskiga Skulptrisen. Jag tänker dock inte berätta hur eller varför just avslutningen skrämde halvt ihjäl mig men det var otäckt på riktigt.

Vilka tre böcker står överst på din önskelista? Listan är till synes oändlig men sammanfattningsvis – allt av Hilary Mantel och en hel del av Octavia Butler. Mycket engelskspråkigt och massa vampyriskt… Och så alla som ges ut till hösten och som jag längtar efter…

5 svar på ”Bokfrågornas ABC, Ö”

 1. Anna S: Så är det definitivt, jag vet inte var alla de där idéerna och tipsen kommer från egentligen men de verkar regna över mig…

  Svara
 2. Skulptrisen är riktigt, riktigt läskig. Har blivit besviken på senare Walters dock och inte läst något av henne på länge. Kul att du svarat på mina frågor!

  Svara
  • Lilla O: Det har varit jättekul att få svara och fundera lite kring böcker och annat litterärt! Jag har inte heller läst Walters på väldigt länge, läste en hel del för några år sen men överdoserade nog då…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.