Tematrio bröllop

Veckans tematrio hos Lyran handlar, naturligtvis, om bröllop. Och det var inte det lättaste visade det sig så de bröllop jag valt ut här är helt enkelt de jag minns ur den litterära världen…

I Diana Gabaldons första roman om Jamie och Claire, Främlingen, finns ett påtvingat giftermål mellan de båda huvudkaraktärerna vars känslor för varandra snabbt blir av den varmare sorten. Hela serien utvecklar sig till en fin kärlekshistoria. Är det förresten någon som har läst hela serien? Själv gjorde jag halt efter Trummornas dån och har därefter inte orkat fortsätta, främst för att jag känner att jag nog måste läsa om de fösta tegelstenarna för att hänga med – är det värt besväret?

I min älskade Stad-serie av Fogelström finns, särskilt i de första böckerna, några riktigt fina bröllop. Där finns kärlek men också allvarligaste vardag och fattigdom som faktiskt gör kärleken ännu vackrare.

I Människohamn bjuds vi på förberedelser och bröllop mellan Simon och Anna-Greta. Det är något särskilt med människor som kämpat sig fram genom ett helt långt liv och slutligen finner fram till varandra. Simon och Anna-Greta har förvisso levt länge tillsammans men det är väldigt fint att de tillslut erkänner också för omvärlden hur mycket de älskar varandra.

6 svar på ”Tematrio bröllop”

 1. Jag minns inget bröllop alls i Människohamn. Konstigt.

  Fast jag tror det är så där, att det finns bröllop i en massa böcker, fast man inte kommer ihåg dem. Det är därför alla tycker det är svårt att komma på böcker med bröllop. Ja, det är min teori i alla fall.

  Hur är det med Gabaldon förresten. Hon är ett sånt där namn som alla verkar ha läst, och som jag aldrig hade hört talas om förrän för något år sen. Vad är det för slags böcker? Fantasy? Skulle jag gilla? (Jag gillar bra fantasy, men jag är verkligen inte någon som ropar hej bara för att det är lite älvor och vampyrer här och där.)

  Svara
 2. vixxtoria: Bröllopen är ju inte heller särskilt viktiga vanligtvis utan utgör någon slutpunkt eller början på något.

  När det gäller Gabaldon så slipper du både älvor och vampyrer (jag har ett minne av ett förbiskymtande sjöodjur dock). Det övernaturliga är att vissa människor, under vissa förutsättningar kan resa i tiden vilket huvudpersonen Claire gör. Det hela utspelar sig i Skottland och böckerna handlar främst om henne och hennes make på 1700-talet (själv är hon född på 1900-talet). det är väldigt länge sen (10-15 år) sen jag läste dem men jag älskade den första och andra delen (Främlingen och Slända i bärnsten), trean (Sjöfararna) var seg och tråkig men fyran (Trummornas dån) var bra. Sen tog det som sagt stopp. Jag är väldigt förtjust i Skottland och Skottsk historia vilket väl var det som fick mig att fastna – är du ointresserad av det ska du nog hoppa över men gillar du skottland, historia och underhållningslitteratur så tycker jag att du ska försöka dig på dem. Men som sagt, det var länge sen jag läste dem så jag kanske skulle tycka att de var dåliga nu…

  Svara
 3. Jag gillar Gabaldonsböcker. Har läst alla fram till och med Snö och Aska. Men jag har An echo in the bone liggande här hemma. Vil bara läsa ikapp hennes böcker om Lord John. De senare böckerna handlar inte lika mycket om Clair och Jamie, utan mer om deras dotter Brianna och hennes familj. Det enda som är fanatsy med böckerna är som Helena säger att Claire kan resa i tiden ibland. Jag tycker du ska prova Snö och Aska.

  Svara
 4. Cinnamon: Det är just det där att An echo… kommer på svenska i höst som gjort mig sugen på att börja läsa dem igen. Kanske ska jag börja där jag är och se om det funkar utan omläsningar… Skulle vara spännande att se om jag fortfarande gillar böckerna. Tack för infon om hur böckerna utvecklas!

  Svara
 5. Tack både Cinnamon och Helena. Tidsresor och Skottland alltså. Skottland tycker jag mycket om, och jag har inget emot tidsresor heller. De böcker av Gabaldon jag sett är dock så ruskigt tjocka att man liksom drar sig för att börja på en (och man kan knappast släpa den med sig på bussen heller). Men Cinnabon tycker alltså inte att jag behöver börja från början om jag börjar?

  Svara
 6. vixxtoria: De är helt klart avskräckande tjocka… De två första är dock lite mer hanterliga och överstiger i alla fall inte 1000…

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.