Baddaren

Det finns en speciell sorts böcker som lämpar sig särskilt bra för läsning i hammock och hängmatta men kanske inte på så många andra sätt och ställen. För mig är Emma Hambergs Baddaren en sån bok.

Berättelsen kretsar kring Maja, hennes man Pelle och de människor de samlar omkring sig när hon drar igång en simskola vid deras förfallna slott vid Vänern. Simskolan ska bli räddningen från tristess, ångest och skaparkris. För dem som kommer till ön är simskolan också en väg bort från något. Det är en grupp ganska trasiga människor som möts under två livsavgörande sommarveckor.

Jag trivs på Hjortholmen och jag skulle gärna inackordera mig på slottet för att få umgås med de här människorna. Inte för att bli vän men för att de faktiskt är riktigt intressanta med alla sina fel och brister. Maja är en smula obegriplig men blir ändå lätt att förstå sig på i sin längtan efter mening i livet. Karin med sina trauman, Pelle med sin rädsla, Alex med sin noja. Man vill ju bara krama dem och säga åt dem att rycka upp sig.

Jag tycker att Emma Hamberg lyckas bra med att förmedla vilka de här människorna och oftast är också relationerna fint skildrade. Språket och berättelsen har ett otroligt driv vilket gör boken såväl angenäm som lätt att läsa. Jag hajar till inför vissa ord och språkanvändningen på vissa ställen. Säger en 19-åring att han är “vissen” på någonting. Det känns mer 50-tal i mina öron (eller ögon). Men på det stora hela är det här en bra läsupplevelse. Inte en av de största, inte en som dröjer sig kvar men en som jag kommer att förknippa med sommar varje gång jag ser boken. En perfekt semesterbok som ingenting kräver men som ger en del tillbaka.

~ Piratförlaget, 2010~

Läs också vad Lilla O och En bokcirkel för alla tycker om Baddaren.

2 Replies on “Baddaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.