Mer än ögat ser

Ibland måste till och med en vampyrtok som jag vidga vyerna och studera andra övernaturliga väsen.

Mer än ögat ser är den första boken i en serie om feer, alver och diverse annat oknytt. De inte bara existerar utan delar också värld med människorna som dock inte kan se dem. Deras sidoexistens är lika hemlig som den är farlig och då inte minst för de det fåtal människor som faktiskt kan se dem.

Bokens huvudperson är Aislinn som är en av dessa som kan se de övernaturliga. Hon delar förmågan med sin mormor som från barndomen lärt henne att hålla vetskapen och sina syner hemliga. En dag tar dock en av de underjordiska kontakt med Aislinn och kräver hennes sällskap vilket driver allt till sin spets.

Inledningen är väldigt suggestiv och jag sugs verkligen in i berättelsen. Jag tycker också att Marr har byggt upp en intressant mytologi kring älvorna. Men det är väldigt rörigt. Det är för många varelser, för många ritualer, för mycket historia och helt enkelt för mycket av det mesta. Enbart denna bok hade lätt kunnat bli en serie i sig. Komplexiteten är dock inte bara negativ – trots att det ibland är svårt att hänga med är det också fint att en ungdomsbok får vara något annat än svartvit. I Mer än ögat ser finns inga klara vinnare och väldigt få allt igenom och oförklarat goda eller onda varelser.

Just nu har jag inget intresse av att läsa hela serien men jag tycker att Mer än ögat ser fungerar för sig själv och inte kräver en fortsättning. Om jag ska sätta den i relation till alla dessa vampyrungdomsböcker jag läser så tycker jag att den är mer spännande än Vampire Diaries men mindre intressant än Vampire Academy. Typ. Jag föredrar ändå vampyrerna och deras mytologier framför älvornas även om jag tycker att Melissa Marr lyckas ganska bra med att teckna en ”ny” värld.

~B. Wahlströms, 2008~

3 svar på ”Mer än ögat ser”

 1. Jag håller med dig – rörigt och underligt segt blir det. Gillade inte alls den här boken och sågade den ganska kraftigt (som du kanske såg?).
  Däremot har jag börjat läsa The Vampire Academy och tycker den verkar kul!
  The Passage är jag nyfiken på.

  Svara
 2. Sara BE: Jag hade inte läst din recension innan men jag håller definitivt med om allt! Filmplanerna verkar ju också lite mysko – (Vince Vaughn!?!). Ingen film jag längtar efter direkt…
  V.A gillar jag, har läst tvåan också nu och jag tycker att den håller. The Passage har jag bara läst ca 100 sidor i men den är riktigt bra än så länge.

  Svara
 3. Nä, hehe, har svårt att se hur den ens skulle kunna bli bra…
  Jag har bara läst 50 sidor men än så länge har jag kul!
  Ser fram emot slutrapport på The Passage

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.