16 april 2024

Halva liv

Mats Strandberg är en av de där lite undanskymda författarna som det inte skrivs så ofta om och som jag inte har så bra koll på överhuvudtaget. När jag läser Halva liv, som är hans tredje roman men den första för mig, bär jag således inte med mig några bilder av författaren in i texten och det är rätt skönt.

Halva liv handlar om Jessica som lever ett instängt, halvt och sorgset liv – ständigt på vakt mot nya ångestattacker. Hon kämpar med sorgen efter en försvunnen pojkvän och ett missfall. Samtidigt arbetar hon som programledare och sexrådgivare i en tidning vilket ger henne ett högst ovälkommet liv i offentligheten.

När farmor Viola dör rycks Jessica ut ur sin bubbla i Stockholm och reser till Skåne för att ta tag i sin nya sorg. Där finns en farfar och en farbror som betytt mycket och som nu blir en trygg punkt. När dessa åker på semester stannar dock Jessica kvar och brottas med sina demoner.

Parallellt med Jessicas berättelse får vi också farmor Violas extraordinära liv berättat för oss och allt vävs samman på ett väldigt fint sätt. Jag tycker att 50-talsdelen är intressantast men jag engageras också av Jessica som jag känner igen mig mycket i. Panikångest, depression och missfall är dessutom ämnen som allt för sällan tas upp i skönlitteraturen -så heja Strandberg!

Jag tycker om den här boken och uppskattar att den är välskriven men samtidigt lättläst. Det tog en stund, kanske 100 sidor, för mig att komma in på riktigt i berättelsen men sen var jag fast. Jag har alltid lite svårt för när en annan verklighet, med kändisar och tv-program ska målas fram istället för den som vi är vana vid. Det blir lite tillkämpat och så upplever jag det delvis här också men jag är beredd att förlåta eftersom det är så korta inslag. En sak som dock känns lite over the top på riktigt är slutet. Det kommer lite väl plötsligt och kör sedan i raketfart ända in i kaklet utan att man egentligen begriper vad som händer. Dessutom tappas mycket av den känsla som byggts upp i boken. Men trots det är Halva liv en bra bok som jag varmt rekommenderar till alla som vill få en avkopplande läsupplevelse och samtidigt läsa om viktiga och starka ämnen i snygg romanförklädnad.

~Månpocket, 2010~

6 tankar på “Halva liv

  1. Sofie: Gör det! Det känns dessutom som en perfekt sommarläsningsbok 🙂

    Hanna: Det tycker jag låter som en ypperlig anledning att vänta lite med bokpåse, jag har annat att läsa så lite väntan gör ingenting. Grattis förresten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.