Lite medeltida

Jag tycker att Hej litteraturen som svt visar på söndagskvällarna är ett lovvärt projekt och dessutom ett intressant program om litteratur. Men i söndags blev jag faktiskt lite upprörd. Dels för att jag gärna ville höra mer av diskussionen mellan Jonas Karlsson och Cecilia Davidsson om noveller – hur ser de på den medeltida novellen, vad har de läst och älskat? Sen tyckte jag att några av resonemangen kring hur det vara att vara människa på medeltiden var lite väl kronocentriska (dvs tog för mycket utgångspunkt i nuet och hur vi har det idag). Över huvud taget vill jag ha mer litteratur och mindre historia i serien vilket kan tyckas märkligt från en historiker men jag tycker att man ska renodla lite mer. Fantasyinslaget tyckte jag till exempel var bra men lajvdelen kändes överflödig. Det är förstås en fråga om tycke och smak och begränsad sändningstid men jag skulle, om jag fick önska, vilja ha mer renodling, mindre estetik och fler och längre litterära diskussioner. Så när intresseklubben noterat detta kan den gå vidare till programmets blogg där jag idag skriver om medeltida litteratur – främst i form av lagtexterna som poesi och kunskapskälla.

6 svar på ”Lite medeltida”

 1. Ah, jag har fortfarande inte lyckats se Hej litteraturen, men visst borde det ligga på SVT Play? Hört både det ena och det andra om programmet nu så det är nog dags att bilda en egen uppfattning..

  Svara
 2. Lisa: Det tycker jag att du ska göra och den ska finnas på svt Play vad jag vet. Jag tycker som sagt att det är ett program med både plus- och minussidor (som alla program får man väl säga).

  Åsa: 😉

  MaraH: Det verkar annars vara ett program som bokbloggvärlden är väldigt kluven inför, blir kul att se hur det utvecklas och vad vi alla tycker när serien är slut.

  Svara
 3. Hej! Programmet är en UR produktion och finns därmed inte i SVT Play utan istället i UR Play. I hela 6 månader framöver dessutom (till skillnad från SVT:s gräns på 30 dagar). Från http://www.hejlitteraturen.se hittar ni alla länkar. Första avsnittet går att se här: http://ur.se/play/158019

  När det kommer till litteratur historia vs dåtid och nutid så är programmet sammansatt utifrån att målgruppen är gymnasieelever och en serie som ska hjälpa svensklärare i deras undervisning i litteraturhistoria. Att lyfta in paralleller till idag var ett sätt att skapa nyfikenhet och att få den huvudsakliga målgruppen att känna igen sig och därmed tycka att det var mer intressant. Sen hoppas vi ju såklart även att andra litteratur men även historieintresserade i alla åldrar tycker att serien är intressant och underhållande.

  /Linda Pierre
  UR

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.