Quernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Först måste vi prata lite om titeln. Jag tyckte att Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) var en tungvrickande titel men det här tillhör en högre skola… potatisskalspajssällskapet är ett ord man hoppas på att få in i alfapet – frågan är bara om det skulle godkännas…

Boken då, hur är den? Jag fick den från Hanna via pocketkedjan och kan ärligt säga att jag aldrig kommit på tanken att läsa den annars. Så jag är rätt glad att pocketkedjan finns. Quernsey… är en ypperlig sommarbok! Eftersom Marie nu ska läsa den vill jag inte berätta så mycket om handlingen men det handlar (bland annat) om en författare som finner en ny mening i tillvaron. Det är romantik, dramatik och efterkrigsverklighet. Det är lättsmält men inte lättviktigt och jag blir flera gånger väldigt gripen av männsikoödena som skildras. Främst fascineras jag av att jag tycker så mycket om alla.

En sak är jag ambivalent inför och det är formen. Brevromaner är alltid svåra tycker jag. Man kommer inte riktigt nära utan får nöja sig med det de fiktiva personerna och författaren vill berätta. Jag tycker att det är ett problem här också. Sen finns det ju fördelar också förstås och Shaffer använder formen väldigt effektivt. Jag är inte helt negativ men väldigt kluven som sagt. Det blir spännande att höra vad Marie tycker.

~Brombergs, 2009~

6 svar på ”Quernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap”

 1. Jag har också läst boken och blev faktisk positivt överraskad. Precis som du säger så brukar det kännas som att man inte kommer karaktärerna i brevromaner, men i Quernsey… (kan själv fortfarande inte uttala titeln) tycker jag faktisk att författaren har lyckats. Jag blir riktigt förälskad i alla karaktärer och ”breven” berör mig med tårar och skratt!

  Svara
 2. Vad roligt att du valde att skicka vidare boken. Nu får jag nog se till att läsa den själv också. Ditt nästa paket skickas iväg i veckan… gruvligt försenat.

  Svara
 3. violen: Jag känner igen mig i din kluvenhet (eller är det kanske en kluvenhet i boken..?)

  Hundöra: Jag blev också positivt överraskad för jag trodde nog att den skulle vara mer lättviktig än den var. Jag känner också med karaktärerna och blir gripen av en del av breven men jag tycker ändå inte att jag kommer ända inpå. Det gör man ju inte i alla andra romaner heller även om de inte är brevromaner men den formen är särskilt svår att få till tycker jag. Shaffer lyckas bra tycker jag men jag är ändå inte helt nöjd 😉

  Hanna: Den andra boken i förra paketet hann jag inte läsa och eftersom Quernsey är så perfekt sommarläsning fick det bli den. Ser fram emot paketet och det gör ingenting att det är försenat, den som väntar på något gott osv…

  Svara
  • Hanna: Det var Nicole Krauss Kärlekens historia. Den verkar också väldigt spännande så jag ska läsa den så snart tid gives.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.