Mäster

Mäster är den skräddarmäster som köper den sexårige August Palm på auktion när modern hamnar på obestånd. Det är mannen som misshandlar och terroriserar honom för att sedan, i mardrömmarna, följa honom genom livet. Men Mäster är också August själv när han flera år senare fullgjort sin gesällvandring. Mäster Palm visar sig vara en man vars socialistiska intresse väcks tidigt och som snart är redo att offra allt för kampen. Och det gör han, offrar allt – sin fysiska säkerhet, hustruns möjlighet till ett lugnt och någorlunda tryggt liv, barnen…

Jag inser under läsningens gång vilken skillnad en människa kan göra. Palm och hans vision och framförallt den kamp han utkämpade har förändrat vårt samhälle i grunden och genom läsningen av Mäster förstår man verkligen varför det var viktigt och helt och hållet nödvändigt.

Precis som hos Fogelström möter vi här det kämpiga, sorgliga, hopplösa och skitiga. Maten som ständigt är slut, självföraktet som aldrig tar slut, barnen som måste auktioneras bort… Det vrider sönder mitt hjärta att läsa om det samtidigt som det är viktigt att sätta vår tid i perspektiv. Ingen kamp är någonsin över men vi har kommit en bra bit påväg bort från det fasansfulla utsugarsamhälle som Palm verkade i. För arbetare, kvinnor och kanske framförallt barnen som idag har rätt att vara barn.

August Palm är långt ifrån den mest intressanta karaktären i boken. Hustrun Johanna är minst lika spännande i sin mångbottnade person. Hon som inte förstår makens kamp, hon vars största rädsla det är att förlora barnen, hon som tvingas flytta från land till land – ständigt närmare den största fasan. Hon vars längtan efter det mål August strävar mot växer sig större och starkare ju längre in i misären familjen sjunker.

~Bonnier pocket, 2010~

6 svar på ”Mäster”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.