Fallen ängel

Änglar ska ju tydligen vara ”de nya vampyrerna” har jag förstått. Änglavågen sköljer över litteraturvärlden i form av bland annat Danielle Trussonis Angelology som för övrigt kommer på svenska i höst och så den här – Becca Fitzpatricks Fallen ängel (Hush, Hush i original) som nu ges ut på svenska.

Nora bor med sin mamma i en småstad, umgås med sin bästa vän och återhämtar sig från en tragedi när hon placeras bredvid mystiske Patch på biologilektionen (känns det vagt igen?). Deras relation genomsyras först av motstånd och avståndstagande som dock med tiden utvecklas till en allt mindre motvillig attraktion. Snart utsätts också Nora för mystiska attacker och mycket tyder på att Patch kan ligga bakom.

Jag erkänner härmed öppet och uppriktigt att jag verkligen slukade den här boken. Det var en bok jag längtade till i helgen när sociala åtaganden hindrade mig från att läsa. Jag ville verkligen veta vad som skulle hända, vem som var vem och vem som var vad. Det är en driven berättelse som paketeras på ett snyggt sätt. Ibland blir det lite förvirrat, ibland blir det lite märkligt (Nora är rätt irrationell ibland och hennes förvåning när hon inser vem Patch är är påfallande kortvarig) men jag kan förlåta det. Hur mycket jag hade älskat den som tonåring kan nog inte beskrivas 🙂 Jag önskar dock inför fortsättningen, som kommer på engelska i höst, att Nora får bli ännu tuffare, får klara sig själv ännu mer och får visa att hon kan. Sen får Fitzpatrick gärna lösgöra sig lite mer från Twilight-skuggan för det här har potential att bli riktigt bra om man bara kan släppa jämförelserna. En annan sak som borde droppas inför fortsättningen är Noras oerhört irriterande bästis Vee Sky (bara namnet…) – en smart tjej borde kunna skaffa sig en roligare och trevligare kompis än så.

Är då änglarna redo att ta över vampyrernas roll som popkulturmonster nummer ett? Det är väl tveksamt. Men fascinerad av myterna om de fallna änglarna har jag ”alltid” (troligare sen tonårstiden och Sagan om isfolket-läsningen) varit och jag tycker att i alla fall Fallen ängel förvaltar den mytologin på ett bra sätt. Det behövs om inte annat något vid sidan om vampyrerna på ungdomskulturtronen och där kan väl änglarna få inta en prövoposition 🙂

~B. Wahlströms, 2010~

12 svar på ”Fallen ängel”

  • Den står i min bokhylla också och jag har läst inledningen men inte haft tid att läsa längre än så länge men den verkar intressant. Och så är den så snygg! 🙂

   Svara
 1. Jag var intresserad av Fallen Ängel men kände att den låg liite för nära att bli samma som Twilight. Bara en ängel istället för en vampyr! Men när du nu säger att boken är så bra, och man får kanske läsa dessa böcker med en 14-årings ögon, så ska jag nog ge den en chans i alla fall!
  Emma

  Svara
  • Jag tycker att du ska ge den en chans, den har kvaliteter som twilight saknar (och saknar kanske annat av en del som twilight har) och är en helt ok ungdomsbok i mina ögon (i mina tonårsögon hade den varit perfekt 😉 ).

   Svara
 2. Änglarna kanske inte når samma farliga lockelse och status som vampyrerna, men att myttrenden fortsätter är det ingen tvekan om. Är själv väldigt nyfiken på tungvrickaren Angelology.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.