Samtal med djävulen

Jag är så fascinerad av författare som kan skriva riktigt bra kortromaner. Att på så litet utrymme berätta så mycket. Att rymma en hel värd på 150 sidor. Inger Edelfeldt är en författare som verkligen behärskar den konsten och hennes senaste bok Samtal med djävulen är ett bra exempel på det.

Berättelsen tar sin utgångspunkt i en tågkupé där två män möts men det står snart klart att deras förflutna är delvis gemensamt och att de har en långvarig och sårig relation. Asger och Paul börjar motvilligt samtala vilket väcker ovälkomna minnen hos dem båda. En brevväxling leder till en helg tillsammans i en stuga vid havet. Helgen fylls av minnen, diskussioner och sår som aldrig riktigt läkt ut.

Samtal med djävulen är en otroligt tät berättelse där jag som läsare flera gånger upptäcker att jag håller andan för att höra allt karaktärerna säger. Vad menar de egentligen och hur tänker de bakom den frågan? Det är en bok om tro, otro, svek, gemenskap, plikt, minnen, synd, manlighet och förlåtelse. Det finns så mycket i den här boken att jag skulle kunna ta evigheter på mig för att försöka bena upp den för er men det tänker jag förstås inte göra. Läs den istället så kan vi diskutera tillsammans sen! En mer diskussionsvänlig bok till en läscirkel kan jag exempelvis inte tänka mig.

Andra som också recenserar Samtal med djävulen idag är Helena, En full bokhylla, Bokstävlarna och SvD. Uppdatering: Och så DN som inte fanns på webben när jag la ut min recension.

~Norstedts, 2010~

10 svar på ”Samtal med djävulen”

 1. Visst är det otroligt hur tät den känns? Jag gillade verkligen den olycksbådande stämningen, och språket. Det korta formatet passar Edelfeldt perfekt. Har varit lite ljummen gentemot hennes vuxenproduktion de senaste åren, men nu är hon verkligen back on track.

  PS: Läste du DN-recensionen? Jens Liljestrand hängde upp sig totalt på terapiinslagen och tyckte att budskapet och det ständiga samtalet ställde sig i vägen. Jag håller verkligen inte med. Lustigt hur olika man kan uppfatta samma bok… men du och jag tycks vara överens! 🙂

  Svara
  • Jag är också väldigt förtjust i språket och stämningen som skapar den där tätheten. Jag har ju inte läst så väldigt mycket av Edelfeldt tidigare men den här gör mig väldigt sugen att fortsätta. Och ja, jag inledde dagen med DN-recensionen och kunde verkligen inte hålla med – ”för mycket snack och för lite verkstad” avslutar Jens Liljestrand recensionen men jag tycker att samtalet är det som ger den där tätheten och vill verkligen inte ha den på något annat sätt. Men det är väl det som är tjusningen med böcker, läsning och recensioner att man fastnar för så olika saker.

   Svara
  • Jag är lite av en Edelfeldtnovis själv och har bara läst den här och en ungdomsroman som heter Skuggorna i spegeln och som jag recenserade tidigare i år. Men jag tycker att det här kan vara en ingång. Kanske någon annan som har några andra förslag till dig och mig?

   Svara
 2. Jag tycker allt med Edelfeldt är värt att läsa, det är faktiskt ganska sällan jag känner så med en författare. Hon har ju skrivit böcker både riktade mot ungdom och mer vuxenlitteratur. Är man sugen på ungdomsböckerna är Duktig Pojke och förstås Juliane och jag två jag verkligen kan rekommendera.

  Svara
 3. Två till Edelfeldt-tips: Den täta elden och Kamalas bok.
  Jag kan ge rekommendationer om vilka av hennes novellsamlingar som är bäst också om någon är intresserad… 😉

  /en som skrivit C-uppsats om Edelfeldts författarskap

  Svara
  • Aha, en expert! Tack för tipsen, Kamalas bok tror jag minsann står i bokhyllan redan så den blir jag ju lite sugen att kasta mig över direkt. Novelltips emottages förstås också alltid tacksamt även om det nog får anstå lite med Edelfeldtfördjupningen 🙂

   Svara
 4. Jag tror att det lättaste är att skaffa 4xEdelfeldt som är en samling med fyra novellsamlingar. Då får man liksom det mesta och det bästa på en gång. Den boken har jag gett bort till fler apersoner i present – bland annat min egen mamma… 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.