Buffys sjätte säsong

Det tog väldigt lång tid att se klart den sjätte säsongen av Buffy the vampire slayer men det beror förstås inte på serien utan på yttre omständigheter (sommar, Battlestar Galactica som fick förtur och en himla massa läsning). Flera av mina favoritavsnitt återfinns i den här säsongen som nog får betecknas som min favvosäsong (om man nu måste välja). Det finns väldigt många anledningar till det och här är några:

 • Spike. Jag är ju, inte så hemligt, förälskad i Spike och hans synismer. Skulle det ges ut en bok med Spikecitat (vilket säkert redan hänt när jag tänker efter) så skulle jag slänga mig över den. Att Spike under hela säsong sex är smärtsamt förälskad i Buffy ger upphov till många fina, sorgliga, roliga och aggressiva ordväxlingar. Jag kan väl passa på att berätta för er som våndas över antalet vampyrer på den här sidan att ni nog troligen kan skylla det på Spike och den långvariga crusch jag närt för honom och hans rappa repliker.
 • Once more with feeling – ett av dessa oförglömliga Buffyavsnitt. Hela Sunnydale brister ut i sång och alla spelar sina roller i en enda fabulös musikal. Vissa sjunger bra (Spike, Tara och Giles framförallt) medan andra (Willow) sjunger sisådär men som helhet är det härligt och våldsamt roligt (soundtracket finns på Spotify för oss Buffynördar).
 • Nördtrion – Buffys nemesisisis. Detta fantastiska gäng av totala loosers som väl egentligen inte lyckas med något hela vägen. Deras dialog, deras leksakssamlingar, deras klingonska kärleksdikter… Det är en himla tur att de, på sätt och vis, hänger med in i nästa säsong.

Det finns tusen andra anledningar att älska Buffys sjätte säsong men man måste ju begränsa sig. Nu är det alltså bara upploppet kvar och sjunde säsongen har redan påbörjats, börjar redan fundera på hur jag ska klara mig sen…

31 svar på ”Buffys sjätte säsong”

 1. Du får läsa säsong åtta i serieform!

  Jag gillade säsong sex väldigt mycket men tyckte den var sjukt jobbig att titta på för att den var så nattsvart.

  Svara
  • Sant, det är ju det jag gör förstås. Men då får jag nog titta själv, jag har ju lyckats lura med maken på den här tittningen men en till blir nog för mycket…

   Svara
 2. Säsong sex ÄR den bästa Buffysäsongen (i stark konkurrens av säsong 5, mycket pga The Body-avsnittet och hela Dawn/Buffy-arcen)! Håller dock med Sara om att det blir nästan ohanterbart nattsvart ibland. Jag klämde alla säsonger av Buffy under den sista månaden av min graviditet, och hormonpåslaget som en tvillinggraviditet innebar + all jävla kolsvart angst blev för mycket ibland… Då är det bra att stämningen lättas upp med avsnitt som Once more…

  PS: Du glömde påpeka en annan stark bidragande orsak till att det är bästa säsongen – allt hett Buffy- & Spikesex! 😉 För visst är det i säs 6 de brutalligger i det övergivna huset? /Buffy- & Spikeshipper

  Svara
  • Absolut, det är då de ”brutalligger” (eller slänger sig eller vad man ska kalla det) i det övergivna huset och lite varstans annars. Borde ju ha nämnt det förstås 😉

   Jag gillar ju som sagt det mörka och angstiga i Buffy men jag förstår att det i vissa situationer kan bli för mycket ibland. Det värsta/bästa är ju att till och med de där lättare avsnitten, som Once more, är ganska mörka de också även om de också är sjukt roliga…

   Svara
 3. Jag kan inte annat än att hålla med Helena, säsong sex är bäst med fem som god tvåa. Jag gillar att den är så mörk, det finns ju en hel del avsnitt som lättar upp stämningen också (förutom musikalen så är ju ”Tabula Rasa” ett av favoritavsnitten).

  En sak jag verkligen gillar med säsong 6 gillar det här med att Buffys liv liksom blir VERKLIGT – hon måste skaffa ett sunkigt McJob bara för att betala räkningarna, Dawn gör tonårsrevolt osv. Och The Big Bad går från att vara vampyr/gud/demon till att vara ondskan inom människorna själva.
  Åh, jag blir sugen på att se om serien bara om att skriva om den! 🙂

  Svara
  • Jag gillar också det verkliga, att Buffy tvingas göra verkliga saker vid sidan om, att skurkarna är människor osv. Skildringen av hamburgerrestaurangen är ju dessutom väldigt pricksäker, elak och rolig.

   Vi borde kanske fixa en bokbloggsbuffycirkel där alla Buffynördar ser ett avsnitt (eller fem) per kväll och sedan bloggar om det nästa dag – vore kanske lite trist för alla som inte är lika nördiga dock 🙂

   Svara
   • Åh, en bokbloggsbnuffycirekl låter ju helt fantastiskt! kanske kan man göra det som en stafett, där man skriver om ett favoritavsnitt och sen lämnar vidare (och länkar) till nästa bokbloggare i listan?
    Och alltså, om folk står ut med boknördande så borde de också klara av lite tv-serienördande tycker jag… 😉

    Svara
 4. Säsong 6 är också min favorit!^^är en Buffy/Spike shipper.^^
  Jag skulle vilja ha en bok med alla Spikes Citat.^^De är ju bara bäst.;)

  Svara
 5. Det är ett under att Twillight sagan kunde bli så stor och att Buffy i stort sett försvunnit.
  Spikes solonummer med Rest In Peace i Once more with feeling är bara så bra…
  Bifogar min top femlista av vampyrer:
  5:a Selene (Underworld)
  4:a Angel (Buffy the Vampire Slayer)
  3:a Dracula (Bram Stokers)
  2:a Eric Northman (Tru Blood)
  1:a Spike (Buffy the Vampire Slayer)

  Svara
  • Ja, det skulle nog behövas en reprisomgång av Buffy vid en normal kvällstid för att upplysa den yngre vampyrdyrkargenerationen om vad verklig kvalitet är 😉 Instämmer till stora delar i din listning men Angel går bort från min lista eftersom jag mest tycker att han är irriterande (på samma sätt som Bill i Sookie-böckerna är det = trist). Underworld har jag inte sett men jag borde kanske?

   Svara
   • Angel blir lite bättre i spinoff-serien faktiskt. Mer avslappnad, och faktiskt ganska rolig ibland. Och inte längre lika Bill-trist, som tur är.
    Men njä, han skulle inte platsa på min fem-i-topp-lista heller. 😉

    Svara
    • Kanske får ge den en chans då, jag har avstått från den för att jag stör mig på Angel men det kanske är den som får bli nästa projekt efter Buffy…

    • Som Spike-älskare så tycker jag att du absolut borde se Angel – särskilt den femte säsongen där Spike är höjdpunkten och är lika sarkastiskt rolig i alla avsnitt. Post-Buffy-Angel och Post-Buffy-Spike ägnar hela säsongen åt att smågnabbas om vem av dem som är bäst.

     (Dock så kan du spola över den fjärde säsongen, som bara innehåller ett fåtal bra avsnitt och en stor del riktigt tråkiga).

 6. För skojs skull googlade jag ”Spike” och ”quotes” och det är ju helt sjukt (eller?) vad många sidor som har citat från honom (och andra Buffy-karaktärer). Tex:
  http://www.angelfire.com/tv2/seaQuestDSV2032/BuffyQuotes.html

  och gamla kära IMDB går inte bort sig heller:
  http://www.imdb.com/character/ch0004915/quotes

  Åsså Facebook såklart…
  http://www.facebook.com/pages/Spike-Quotes/271480594593

  Om man vill fördjupa sig i ”Buffy-språket” verkar Michael Adams bok ”Slayer Slang. A Buffy the Vampire Slayer Lexicon” (artikel här: http://www.pbs.org/speak/words/sezwho/buffy/) vara något att sätta huggtänderna i. Lite intressant om hur Buffy nydanat engelskan. Vad sägs tex om Xanders fantastiska (iaf om man gillar De misstänkta, Usual Suspects) mening: ”Does anyone feel like we’ve been Keyser Sozed?”

  Svara
  • Och du kallar mig Buffynörd (för alla oinvigda så är det alltså min man som skrivit kommentaren ovan)… IMDB hade jag faktiskt koll på men övriga länkar är nya. Boken måste ju förstås införskaffas och närläsas – högläsning här hemma kanske?

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.