Bokgeografi: Irland

Enligt O drar idag igång en veckoutmaning av det mer geografiska slaget. Jag som mer eller mindre suger på geografi känner mig ju förstås lite nervös över detta men eftersom det ju faktiskt handlar lite om böcker och författare också så hänger jag på och hoppas på det bästa.

Veckans land är Irland och uppdraget är att svara på följande frågor/följa följande tre uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Irland eller är skriven av en författare med anknytning dit. När jag var liten, inte liten liten men kanske 13 eller så, läste jag gärna sagor av det lite mörkare slaget. Jag minns särskilt Oscar Wildes (född i Dublin) Den lyckliga prinsen – eller minns och minns, jag kommer ihåg att det var en staty och en fågel inblandade och att det var så oerhört hjärtslitande sorgligt att jag bokstavligt talat grät i timmar efter att ha läst den. Kanske var jag onödigt och pubertalt överkänslig eller så var det helt enkelt bra..

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val. Maeve Binchy är en irländsk författare som har ett lite skakigt rykte ute i bokvärlden. Hon älskas av horder av läsare och avskys av nästan lika många förståsigpåare. Själv har jag bara läst När ödets stjärnor faller/Circle of Friends som jag minns att jag älskade när det begav sig (ungefär samtidigt som filmen kom). Maeve Binchy är hur som helst irländska och föddes 1940 i Dalkey där hon fortfarande bor. Hon är utbildad lärare men arbetar numera, naturligtvis, som heltidsförfattare.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Irland, som du inte läst, men är nyfiken på. Nu ska jag outa mig och dra på mig vampyrbokbloggvärldens bestörtning genom att erkänna att jag faktiskt inte läst Dracula (av Dublinfödde Bram Stoker). Det är naturligtvis en självklarhet för varje ”vampyrvetare” och jag ämnar bättra mig under hösten då den ingår bland litteraturen på min kvällskurs.

12 svar på ”Bokgeografi: Irland”

  • Det visste inte jag heller faktiskt förrän jag googlade lite 😉 Jag tror säkert att diskussionens vågor kommer att gå höga och att det blir roligt, tack för berömmet!

   Svara
  • Om jag minns rätt så föredrog jag boken framför filmen (de skiljer sig lite åt om jag inte minns fel) men jag gillade filmen också.

   Svara
  • Jag har ju som sagt inte läst något annat av henne men jag vet ju att hon är väldigt uppskattad av många så några till som är bra måste hon ju ha producerat.

   Svara
 1. Jag läste ”The Happy Prince” första gången häromåret. Troligtvis opåverkad av pubertal överkänslighet kan jag intyga att den är väldigt bra.

  Svara
  • Skönt att höra, då kan jag kanske våga mig på en omläsning i vuxen ålder utan risk för allt för stor besvikelse 🙂

   Svara
 2. Acj ja, Maeve Binchy. Jag läste en del av henne i sena tonåren och gillade framför allt När ödets stjärnor falla men blev riktigt besviken på filmen. Även Tänd ett litet ljus kommer jag ihåg som en favorit. Har inte heller läst Bram Stoker!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.