13 april 2024

Och jag läste…

Vissa böcker måste jag bara skaffa mig koll på även om jag inser från början att de kanske inte är min grej. Så är det med Mark Levengoods böcker. De äldre damerna på biblioteket lånar dem som tokiga, främst i ljudboksform. Och jag måste tillslut få veta vad det är med dem som är så speciellt och varför de älskar dem så mycket.

Och jag läste att det är omöjligt att leva lycklig förutan dig är en samling texter i krönikeform där författaren funderar över livet och berättar anekdoter från sin vardag. Vi får följa med honom på en stentrist (förlåt!) arkeologutgrävning, till ett amningshysteriskt BB och till barndomen i Finland med alla underbara och kufiska släktingar. Och när jag läser dem några åt gången (det här är utmärkt toalettlitteratur för er som hänger er åt sånt) så upptäcker jag hur befriande det är. Samtidigt som jag läser om alla de där vampyrerna, morden (i Ninni Schulmans debut) och männen som slåss med sin gudsbild (i Inger Edelfeldts senaste) är Levengoods bok som lyxiga praliner i smyg. Jag får småskratta eller le lite och jag får fyllas av vardagsförundran.

Det här är inte en bok jag kommer att bära med mig närmast hjärtat resten av livet men jag glädjer mig över att den faktiskt lättat mitt hjärta en aning under några dagar den här sommaren/hösten. Och nu vet jag äntligen vad det är de lyssnar på damerna, och varför.

~Piratförlaget, 2010~

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.