Trio i katastrofer

Med anledning av årsdagen av 11 september-attackerna i New York för nio år sedan handlar veckans tematrio om katastrofer. Det gäller alltså att skriva om tre katastrofböcker och den här gången har jag faktiskt fuskat lite och tagit med en bok som jag ännu inte läst. Mina bidrag är:

Justin Cronins lysande The Passage är en bok om vad som händer efter katastrofernas katastrof. Den amerikanska militären har bedrivit ett forskningsprojekt under en längre tid med syfte att skapa evigt liv. Naturligtvis går det åt skogen och de som drabbas, vilket är nästan hela befolkningen, förändras vilket får svårhanterliga konsekvenser för de kvarvarande människorna.

Hantering av odöda kan väl också sägas handla om en katastrof eller något som i alla fall får katastrofala följder för många. De döda vaknar plötsligt till liv på Stockholms bårhus och i sina gravar. När de sedan bestämmer sig för att återvända hem ställs de fortfarande levande inför svåra situationer och beslut. Det är inte Ajvide Lidqvists bästa roman men helt klart en läsvärd bok ändå.

En bok som jag ännu inte har läst men länge velat ta tag i är Jonathan Safran Foers bok Extremt högt och otroligt nära som rör sig i utkanten av World Trade Center-katastrofen. Huvudpersonen är en liten pojke, skådeplatsen är mestadels den lägenhet i vilken han bor och jag tror att det är en tät och fin skildring av annorlundaskap och ensamhet med ett stänk av sorg. Men, som sagt, det kan vara något helt annat också, återkommer när jag läst…

8 svar på ”Trio i katastrofer”

  • Det låter som en alldeles utmärkt idé, borde göra så jag också men det finns ju så mycket annat som lockar efter vägen också…

   Svara
  • Nu blir jag ju inspirerad att ”slänga ut” all annan litteratur som står på vänt och bara slänga mig över ”Extremt högt…”, den verkar ju vara smått fantastisk.

   Svara
  • Ja, jag har den i hyllan härhemma faktiskt men den är på engelska och ganska tätskriven så jag vet inte om jag orkar med den utgåvan, får nog bli ett bibliotekslån på den tror jag.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.