Var det någon som såg Dollhouse?

Det är en för mig högst aktuell fråga eftersom jag nyss avslutat tittningen av Joss Whedons senaste nedlagda serie. Jag har än så länge inte stött på någon som gjort det, utom min man som jag mer eller mindre tvingade att se vissa delar av serien… Så, var det någon där ute som också såg den? Som tycker något?

Själv hade jag väl inga större förväntningar egentligen även om jag naturligtvis hoppades på en ny genialitet från mannen som gav oss Buffy. Förvisso lades hans föregående serie Firefly ner efter en säsong men hoppet om en återuppståndelse i och med Dollhouse brann åtminstone i mig. Och till en början blev jag förstås besviken. Inte var det något utöver det vanliga inte och lite svårt hade jag ju för Eliza Dushku redan när hon spelade Faith i Buffy the Vampire Slayer. Men vampyrseriernas vampyrserie var inte heller superövertygande i början och jag var inte hundra på Sarah Michelle Gellar som huvudkaraktär heller så jag tittade vidare på Dollhouse i hopp om det glimrande ögonblicket när allt vände. Och det kom ju faktiskt. Nu minns jag inte om det är i sjätte eller sjunde avsnittet som det vänder och går från mediokert till helt andlöst genialt. Såhär efter två säsonger minns jag inte ens vari det avgörande ögonblicket bestod, jag vet bara att det inträffade och att det var väl värt väntan.

Sen fortsatte säsong ett i den andan och avslutade med vad som borde vara en klassisk, lösryckt, avslutningsepisod som inte följde någon konvention. Efter den säsongen var jag helt tagen och begrep inte mycket av diskussionerna kring att eventuellt lägga ner serien. Tack och lov fick den ju bli kvar en stund men redan några avsnitt in i den andra säsongen bestämdes om nedläggning. Jag kan delvis förstå det eftersom den andra säsongen inte riktigt nådde den nivå som den avslutande delen av första säsongen befann sig på. Jag gillar dock hur Whedon och gänget låter sig bli mer och mer galna i sina tolkningar av verkligheten. Andra säsongen är inte fantastisk men väl värd att se och smått underbar i all sin kreativitet.

En karaktär som måste få ett omnämnande är seriens superskurk – även om skurkigheten är rätt komplicerad och det nog egentligen är systemet och multiföretaget som måste betraktas som huvudfienden. Men i alla fall karaktären Alpha – hur fantastiskt rolig kan man bli samtidigt som man är totalsadist och spritt språngande galen? Jag ser Alpha som en släkting i rakt nedstigande led från Spike – Whedons bästa karaktär alla kategorier. Där finns humorn, galenskapen, passionen och den ständigt självklara punshlinen. Och älskvärdheten som får en att fundera både en och två gånger över sig själv. Vad säger det om en som person när man faktiskt blir glad när värsta psykopaten dyker upp och säger några slagfärdiga sanningar..?

Och så sista avsnittet då – OMG! Det liknar det första avslutningskapitlet i sitt upplägg men ger oss också lite mer kött på benen om hur framtiden ser ut i Dollhouse-verkligheten (och det är ju inte roligt…). Men framförallt framkallar det en oerhörd irritation över att serien lagts ner eftersom jag är övertygad om att säsong tre, fyra och fem (som Whedon tydligen redan planerat) hade kunnat bli något alldeles, alldeles underbart. Alla Whedon-fans vet ju om inte annat att han inte sätter en serie sådär direkt utan behöver växa in i den någon säsong. Jag tycker att Dollhouse, trots sina låga tittarsiffror och ibland bristande tempo hade varit väl värd en fortsättning. Det är fritt fram att se det här som en något ambivalent kärleksförklaring till en serie som aldrig fick nå upp till sin fulla potential.

Så, är det någon annan som sett den? Vad tyckte ni i så fall? Är jag helt ute och cyklar eller hade Dollhouse kunnat bli något utöver det vanliga?

19 svar på ”Var det någon som såg Dollhouse?”

 1. Jag har sett (merparten av) första säsongen. Den blir lite bättre efter den där Mannen på gatan-episoden. När de börjar vända och vrida på konceptet. Men har fortfarande en hel del svaga avsnitt. Och svårt att följa sina egna regler. Hela prostitutionstemat är också lite osmakligt. Alpha var underhållande.

  Enligt en del kritiker ska den andra säsongen ha blivit bättre just när den las ner och de kunde lägga in alla idéer som de sparat för kommande säsonger. Så nån gång tänker jag nog se den.

  Svara
  • Ett problem med serien är att det ju finns en del avsnitt som inte driver själva grundhistorien framåt och de blir därför rätt ointressanta utfyllnader vilket ju alltid irriterar. Håller med om att prostitutionstemat kan vara lite osmakligt och att det hade behövt problematiseras en hel del för att funka fullt ut.

   Det är nog en rimlig analys att man brände på med allt när det stod klart att det inte skulle bli en fortsättning. Det ger ju en bra bild av vart man ville komma med historien men skvallrar också om att serien, om den fått fortsätta, riskerade att bli ganska seg eftersom de tankevindlingar som förgyller slutet på andra säsongen inte hade räckt för att fylla flera följande säsonger. Känslan i andra säsongen är helt klart att det går alldeles för fort, det positiva med det är att det inte blir många ”mellanavsnitt” det negativa att man knappt hinner med. Men jag tycker helt klart att säsong två är värd att se om inte annat för idéexplosionen och att Alpha genomgår en rätt förvånande förvandling…

   Svara
 2. Jag håller på att se mig igenom säsong ett, men det kompliceras av att jag har en dvd-spelare där jag hela tiden måste börja från början av dvd:n (fjärrkontrollen är sönder, och jag kan därför inte välja avsnitt; vi diskuterar om vi ska a) köpa ny fjärrkontroll, b) köpa en blueray-spelare i stället, vilket i så fall leder till c) att vi måste köpa en ny tv, för vi kan inte ens koppla in en blueray på vår tv, vilket får oss att fundera över om vi inte ska vänta till vi d) har renoverat vardagsrummet, vilket vi inte kommer göra förrän några radonmänskor har brutit upp vardagsrumsgolvet, vilket e) inte sker förrän några dräneringsmänniskor satt igång och fylla igen ventilerna under torpargrunden. Men E håller i alla fall på att inträffa nu så jag kanske kan se klart säsongen framåt senhösten. Den lustigkurre som tänker föreslå att jag ska se på dvd i min dator kan få laga den dvd-spelaren, förresten.)

  Men mitt intryck av seriens första 3-4 avsnitt är att den är rätt våldsam – mycket mer än jag förväntade mig, och att historien inte riktigt var så där spännande som jag trodde. Men den blir bättre, då eller?

  (Jag hoppades på något som lite liknade Dark Angel – DET är en serie som lades ner för tidigt!!)

  Svara
  • Dessa små detaljer som har förmågan att utveckla sig till gigantiska projekt… Nu är kanske inte dvd-spelare detaljer men ändå 🙂 Du glömde förresten ta med i beräkningen att om ni skaffar blueray så måste ni köpa en massa nya filmer (fast det kanske går att se dvd:er i såna också, jag är pinsamt okunnig).

   Serien är rätt våldsam rakt igenom men den blir väldigt mycket mer sammanhängande och spännande efterhand så mitt tips är att hålla i en bit till. gillar du det inte efter säg åttonde avsnittet så gillar du det nog helt enkelt inte men håll ut till dess.

   Dark angel har jag inte sett, jag borde det alltså? Kollade in den på Imdb och den verkar ju väldigt intressant.

   Svara
   • Man ska kunna se dvd på blueray-spelare. Om vår familjs gemensamma undersökningar stämmer. Men man kan ju behöva köpa nya filmer ändå, eller hur 🙂

    Okej, men då ska jag hålla ut lite längre. När jag nu börjar titta vill säga (jag har en plan att liksom sätta på dvd:n på eftermiddagen, så att den hunnit lagom till det avsnitt jag vill titta på vid 20-tiden när dotten somnat, men planen funkar aldrig i praktiken).

    Dark angel är jättebra, men den lades också ner för tidigt. Den måste jag nog förresten önska till mig själv, när jag tänker på saken.

    Svara
 3. Jag såg nog bara ca 5 avsnitt på första säsongen innan jag gav upp. Det var något avsnitt där Echo skulle sjunga med någon r’n b-sångerska som blev droppen för mig, det var nästan läge att plocka fram skämskudden där. Jag borde ha hållit ut längre alltså, om det vände därefter?
  Jag tycker iofs att Firefly var rätt ojämn också, men där var det ju bara en säsong (och en film) att se så där kämpade jag på.

  Svara
  • Jo det var ju lite pinsamt där ett tag. Men ja jag tycker du borde ge det en chans några avsnitt till. Jag minns som sagt inte när det lyfter om det är i sjätte eller sjunde avsnittet men efter det så blir det färre ”mellanavsnitt”, mer sammanhållen historia och framförallt mer intressant. Den fortsätter att vara ojämn men på en betydligt högre nivå än i början.

   Jag har ju beställt Firefly och ska se den så snart den kommer men då väl medveten om ojämnheten. Är man Whedonfantast så är man…

   Svara
   • Då gäller det bara för mig att övertala maken om att vi ska kolla Dollhouse efter Supernatural, Han är inte lika onyanserat besatt av Buffy ocvh Joss Whedon som jag, så det kan eventuellt krävas lite övertalning elelr någon muta. 😉

    Svara
    • Och så mitt problem med Firefly: jag älskar rymden, men tycker att cowboys är hur tråkiga som helst. Gillar följaktligen alla avsnitt där de är i rymden, gillar inte de avsnitt där de rider häst och startar saloonbråk.

    • Min man är inte heller riktigt lika okritiskt besatt av Buffy men jag har lyckats få med honom rätt bra på tåget i alla fall. Dollhouse såg han första säsongen och slutet av andra så ganska fast vid Whedon har jag i alla fall lyckats få honom. Jag planerar nu att tvinga på honom Firefly vilket borde passa honom som den rymdnörd han är. När det gäller Firefly så har jag kanske bättre förutsättningar än du att gilla det eftersom jag tycker att rymdaction ofta är intressant men dessutom uppfostrats med en lång rad westernfilmer av min far och dessutom faktiskt gillar det…

 4. Jag såg första säsongen av Dollhouse och gillade faktiskt. Jag gillar ju Eliza Dushku också. Gillade henne redan i Buffy, vet inte varför riktigt…

  Säsong två har jag inte sett. Än. Det kommer nog det också, och jag tycker faktiskt att det var en serie med potential och tycker det är synd att den inte fick fortsätta utvecklas. Säger jag utan att ha sett säsong två… 🙂

  Svara
  • Jag håller definitivt med dig om att Dollhouse hade potential att utvecklas. De säsonger som blev hade förstås också kunnat varit bättre än de är (några avsnitt hade kanske kunnat plockas bort) men jag tycker att det finns en kärna av något riktigt bra också som det är.

   Svara
   • Ja, det är ”Faith” och hon har ju huvudrollen så gillar man henne borde man nog se Dollhouse bara för den sakens skull 🙂

    Svara
 5. Problemet med Dollhouse som jag ser det är att Whedon egentligen ville ha fullängdssäsonger (22 avsnitt) men bara fick halvsäsonger (13 avsnitt). Så han slösade bort alldeles för mycket av säsong 1 på avsnitt som inte förde storyn vidare, det är inte förrän i 1×6 som nånting faktiskt händer.

  Sen så trodde man ju att säsong 2 skulle fortsätta driva storyn precis som slutet av säsong 1 – men nej, då kom det ett gäng lösryckta ”Echo på uppdrag”-avsnitt igen…

  Så om Whedon faktiskt accepterat att han bara hade 2×13 avsnitt att få fram storyn på så hade det kunnat bli en fantastisk serie. Som det är nu tycker jag ändå att den är bra, men den hade kunnat bli så mycket bättre.

  Epitaph One och Two, dvs. de båda säsongsavslutningarna (och särskilt Epitaph Two) är något av det bästa jag sett på tv, ever. Dollhouse hade också fördelen att ha flera riktigt bra karaktärer, och riktigt bra skådespelare att spela dessa karaktärer. Avnittet där Victor blir Topher är hysteriskt roligt. =)

  Svara
  • Jag håller helt och hållet med dig för det är ju de där lösryckta ”echo på uppdrag”-avsnitten som drar ner det. Med bara två halvsäsonger att utveckla serien på borde man ha renodlat en hel del och på så sätt kunnat få till något fantastiskt. Allt finns ju där, fina karaktärer och bra skådisar precis som du skriver. Det är ju kul att återstifta bekantskapen med alla dessa bekantingar från annat av Whedon och Battlestar Gallactica också. Och ”Victor blir Topher” avsnittet är obetalbart!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.