16 april 2024

Det där med nobel…

Oj vad det (redan) bloggas om nobelpriset… Jag tänker minsann inte kopiera och fylla i någon sån där lista över de som är tippade att vinna och vilka jag har läst av dem. Det är en bister sanning att jag ytterst sällan hört talas om nobelpristagaren innan han/hon offentliggörs av Peter Englund (eller Horace eller Sture före honom) och det har aldrig hänt att jag har läst honom/henne i förväg. Detta tyder säkert på en oerhörd obildning men jag läser faktiskt mycket annat…

Jag ser alla dessa nobelprisdiskussioner och själva utnämnandet främst som ett sätt att få en oerhörd mängd tips på nya författarskap och böcker som förhoppningsvis är riktigt bra (vilket ju i och för sig inte är något jag behöver men som jag ändå tacksamt suger åt mig av). Philip Roth, Amon Oz och Alice Munro är exempel på författare som seglat upp på min horisont i samband med nobellsurret och som jag sedan läst med stor glädje. I år hoppas jag på nya tips. Sen ska jag ju inte sticka under stol med att jag när en hemlig dröm om att jag en dag faktiskt ska känna igen ett namn som utropas av Englund som mer än ett av alla förhandstips. Därför håller jag i år tummarna för Thomas Tranströmer och Gitta Sereny – igen.

6 tankar på “Det där med nobel…

  1. Hej Gitta, säger jag också. Inte för att jag ska känna igen namnet, utan för att hon är så himla bra!

    (Jag gillar annars när det är nån jag inte läst, för jag ser fram emot att läsa någon ny som är bra. Det är kul. Men jag har även haft den stora glädjen att _ha_ läst flera pristagare innan de fick priset. Det är också kul, fast på ett annat sätt.)

    1. Det är ju faktiskt en av tjusningarna att det är en riktigt vinn-vinn-situation. Har man inte läst pristagaren får man ett bra boktips och har man läst honom/henne får man känna sig lite mallig 🙂 Och när det gäller Gitta så är ju det faktiskt min främsta anledning att hålla tummarna också – att hon är så himla bra!

  2. Jag tycker inte att det är någon prestige i sig att man läser nobelpristagare, för min del handlar det mer om att jag vill veta vad det handlar om! Sen är det ofta jag inte fattar grejen, men jag vill gärna skapa mina egen uppfattningar om dem. Det är precis som du säger, ett lysande tillfälle att få ytterligare ett gäng boktips!

    1. Jag håller med! Sen hör det ju till saken att jag inte alltid tar till mig de där boktipsen. Jag läser inte en nobelpristagare bara för att han/hon är en nobelpristagare utan för att hen har skrivit en bok som verkar intressant på något sätt. Tipset att kolla upp just den författaren är dock ovärderligt och då särskilt om det rör sig om någon jag inte alls hade koll på tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.