Nobelförväntningar och förhoppningar

Imorgon är det alltså dags igen för det där underbara spektaklet. Som vanligt inbillar jag mig ganska länge att jag nog inte bryr mig om vem som får det och som vanligt börjar jag nu några dagar innan tillkännagivandet bli lite småpirrig och spekulationsintresserad. Jag utgår ifrån att pristagaren är någon för mig än så länge ganska obekant men kommer ändå med några förhoppningar om finfina författare som vore väl förtjänta av ett pris och lite extra uppmärksamhet. Utan inbördes ordning nominerar jag:

Gitta Sereny (jo då enligt o, jag fortsätter att tjata nu när jag nästan har fått dig att läsa 😉 ). En journalist som, mig veterligen inte skrivit en enda skönlitterär bok men som är makalöst skicklig på att uttrycka sig genom pennan och diskutera sig fram till politiska ställningstaganden. Jag har läst hennes böcker om Mary Bell men älskar henne främst och oreserverat för hennes ärliga, självutlämnande och fina bok om Albert Speer och sanningen.

Alice Munro. När jag i våras läste hennes Kärlek, vänskap, hat blev jag inte direkt blixtförälskad i hennes stil. Men efterhand har novellerna växt och jag kan fortfarande inte släppa vissa av berättelserna. Ett nobelpris skulle inspirera mig att genast läsa mer av Munro och det vore nog sannerligen min vinst.

Andra välförtjänta vinnare är exempelvis den evigt tippade Tomas Tranströmer och min alldeles speciella favorit Hilary Mantel (ok jag har bara läst en bok av henne men jag är fullkomligt övertygad om att allt hon någonsin skrivit måste vara lika briljant som Wolf Hall, så det så). Philip Roth eller Amon Oz kanske? Rent förnuftsmässigt begriper jag ju att ingen av dessa är troliga nobelpristagare och jag tycker att det är helt ok, kanske till och med bättre för mig om Peter Englund imorgon ropar ett namn som jag bara vagt känner igen men snabbt inser att jag är nyfiken på. Fler boktips till mig = bra prisutdelning 🙂

Vilka är era favoriter? Bryr ni er alls eller är nobelpriset en pseudohändelse i er litterära värld?

6 svar på ”Nobelförväntningar och förhoppningar”

  • Jag brukar alltid låna hem en hög böcker från biblioteket men det är inte alltid jag orkar läsa dem sen när det väl kommer till kritan 😉

   Svara
 1. Mitt intresse är nog ganska svalt och chanserna att pristagaren blir någon jag känner till och har läst är små. Men skulle det bli Atwood ropar jag hurra, blir det JCO eller Assia Djebar går jag till biblioteket med ännu en god anledning att äntligen läsa 🙂

  Svara
  • Atwood är en av de där författarna som jag behöver en extra skjuts för att komma igång och läsa så det vore väldigt kul om hon fick det 🙂

   Svara
 2. Åh, du måste läsa Serenys bok om Stangl också. Ett fint komplemet, och inte riktigt lika jobbig som Speer-boken, men lika bra (även om det känns lite konstigt på slutet när Stangl inte erkänner sin skuld…).

  Jag gillar också Nobelpriset, och hoppas kunna se vem det blir i en liten liten lucka i morgon. Eller – okej då. Det är för såna här tillfällen som jag har skaffat en sån där surfmobil 🙂

  Oavsett vem det blir är det i alla fall ett intressant författarskap. Vet man vem det är så känner man sig mallig, förstås, men vet man inte har man tillfälle att upptäcka nån ny.

  Svara
  • Efter de senaste dagarnas spekulerande hit och dit och i och med att jag börjar fundera på Gitta Sereny igen så är jag väldigt sugen på att läsa Strangl-boken som faktiskt står här hemma i bokhyllan. I brist på sån där modern surfmobil så sätter jag nog på tvn vid ett och tvingar febriga barnen ta del av detta högkulturella spektakel 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.