Det händer nu

Jag blir så glad varje gång jag läser en ny ungdomsbok som jag upptäcker är sådär bra som de ofta är nu för tiden. Det finns så mycket stark och viktig läsning för tonåringar och jag kan inte låta bli att undra om det var samma sak när jag växte upp och varför jag i så fall gick direkt från barnböcker till vuxenböcker. Det är möjligt att jag har missat en hel värld men jag gör mitt bästa för att ta igen det… Sofia Nordins nya bok Det händer nu är en av alla dessa förträffliga ungdomsböcker som getts ut nu i höst och som gör mig riktigt lycklig.

Stella och Sigrid är bästisarna som gör allt tillsammans, pratar, festar, reser på familjesemester till Kreta… Men Stella har en hemlighet också från Sigrid – hon vill något ännu mer, hon vill kärlek. Längs historiens gång hinner Stella göra både ett och två misstag innan hon vågar börja hoppas på att Sigrid kanske, möjligen, eventuellt skulle kunna gilla henne också – på det sättet.

Boken är en fin vardagsungdomsskildring där kärlekstrasslet är något annat än det vanliga. Sofia Nordin lyckas visa hur lesbisk kärlek är lika mycket kärlek som den heterosexuella och att det finns fler beröringspunkter än skillnader. Samtidigt väjer hon inte inte för den extra dimensionen som samhällets normer utgör. Jag tycker om att hon gör Stellas och Sigrids kärlekssaga möjlig utan att förenkla.

Det enda som egentligen stör mig en aning är att Stella är en av de där superpopulära tjejerna i skolan. Jag förstår värdet i att ha en sådan tjej i huvudrollen för att visa att hon är som ”alla andra” och för att visa vad som händer när hon kommer ut. Jag tror dock att jag hade gillat boken ännu mer om Stella varit en tjej vilken som helst som kanske inte hade en topposition att skydda men som likväl också riskerade något i och med sin kärlek.

~Rabén & Sjögren, 2010~

7 svar på ”Det händer nu”

  1. Det verkar finnas mycket mer ungdomslitteratur att välja på nu för tiden. Jag tillhör Puss och Kram-generationen, ALLA läste dem. Och sen minns jag inga fler, jo kanske nån problembok.

    Det är väl alltid nåt problem i ungdomsböcker, eller har de slutat med det?

    Svara
    • Problemen finns nog kvar, i alla fall för det mesta… Jag minns också Puss och Kram-böckerna men mest för att det pratades om dem för läst har jag inte gjort 😉

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.