16 april 2024

Tematrio om filmer

Lyran är, precis som jag och ett varierande antal av mina familjemedlemmar, sjuk den här veckan och önskar sig tematriotips på bra filmer att ägna sjukdagarna åt. Och det ska hon ju få förstås – tre finfina filmtips kommer här:

Först och främst en miniserie som jag tycker är en av de mest ultimata filmatiseringarna av en bok som någonsin gjorts. Det är BBC:s version av Stolthet och fördom med Jennifer Ehle och Colin Firth. Jag var runt 17 när jag såg den första gången och föll förstås handlöst för allt det romantiska. Nu blir jag fortfarande lite knäsvag av tanken på att få ägna några timmar i Elizas och Darcys sällskap men jag har sedan länge hittat mycket annat i filmen/serien än romantik vilket gör hållbarheten som favoritfilm i det närmaste oändlig.

En av mina lite mer motvilliga böjelser är  min svaghet för Quentin Tarantinos filmer. Det motvilliga ligger i att det bär mig emot att försjunka i allt det där våldet och samtidigt bli underhållen men jag har helt enkelt svårt att värja mig. Min favorit är inte, som för de flesta andra vad det verkar Pulp Fiction utan De hänsynslösa/Reservoir Dogs som är väldigt intelligent, pratig (på ett för Tarantino karaktäristiskt och positivt sätt) och underhållande. Den senaste av Tarantinos filmer – Inglorious Basterds är också bra och jag småskrattar fortfarande åt Brad Pitts underbart urusla italienska språkövningar.

En rymdfilm också kanske? Jag ser ju just nu rymdserierna Firefly och Battlestar Galactica så rymdtemat är för tillfället förhärskande i min tv-soffa. Ska man se en enda film i rymdgenren så röstar jag för Alien – den första filmen i serien om Ripley. De följande filmerna är också riktigt bra men den första är ju outstanding. Sigourney Weaver är skitbra och spänningen på topp. Dessutom är det kul att se birollsskådisarna – de som blir mosade av utomjordingen – en mycket ung Bill Paxton är ju exempelvis med ett tag…

En ganska bra blandning jag fick ihop där va? Lite engelsk romantik i spetsklänning, lite underhållningsvåld och en rymdskräckis… Vad mer kan man behöva en sjukskriven onsdag i oktober?*

*Skulle det vara så att man är alldeles för sjuk för att se en hel långfilm och hänga med i handlingen rekommenderar jag en titt på barnprogrammens konung Fåret Shaun. Slå på Bolibompa ungefär när som helst så är han där alltid rolig, alltid underfundig och aldrig för lång. En samling vore nog inte helt fel för feberdäckade dagar 🙂

14 tankar på “Tematrio om filmer

 1. Ja, leve Tarantino (och Shaun med för den delen)! Han fick trots det inte plats på min lista men det var hårfint. Svårt, svårt. Krya på dig!

  1. Det är ju svårt med såna här listor, man vill ju ha med så mycket… Du fick ju in två filmer på din lista som jag ”missade” här så vi kan väl säga att vi kompletterar varandra 🙂

 2. Austen-serien skulle jag gärna se igen. Jag klarar dock inte heller så lång stund, slocknar snabbt i soffan. Shaun-tipset ska jag därför ta till mig 🙂

  1. Jag har sett två säsonger så här långt och kan inte riktigt avkunna min tyckardom än men jag förstår vad du menar 🙂

 3. Åh, du inne på Battlestar också nu!! Härligt! Annars är det ju bara att hålla med. Jag gillade Grindhouse av Tarantino/Rodrigez också. Ok, jag gillar nästan allt Tarantino tar sig för, även om jag faktiskt inte blev superförtjust i Inglorious Bastards.

  Och vem har INTE sett Stolthet och fördom, fram och tillbaka och upp och ner.=) Serien som gjorde att jag läste ALLA Austen som tonåring.

  1. Det var vad Stolthet och fördom resulterade i för mig också – tvångsmässig läsning av alla böckerna 🙂

   Jag tycker att Inglorius.. var helt ok men inte hans bästa. Grindhouse har jag inte sett men det måste jag nog…

   1. Bra val! 🙂

    Mina favorit-Tarantino är Kill Bill 2 och Grindhouse. Känner dock att jag måste se om karlns senaste – såg den under ogynnsamma förhållanden.

 4. Instämmer i Tarantino- hyllningarna, han har ju gjort några fantastiska filmer! Reservoir Dogs gillar jag också, men min favorit(er) är Kill Bill. Den tar ju sina timmar också, bra när man måste slå ihjäl förkylningstimmar 🙂

  1. Kill Bill gillar jag också och precis som du säger så räcker de ju rätt länge vilket kan vara bra om man vill slå ihjäl en hel dag eller så 🙂

 5. ang död i andras ögon:
  Så skönt att höra att böckerna i fortsättningen är bra också. Annars brukar ju det nästan bli sämre och sämre efter 3-4 böcker. Men jag ska allt ligga i och få läst alla =)

  1. Ja, det brukar ju vara så men Sookie-serien håller sig på en fortsatt hög nivå tycker jag. Jag föredrar att läsa dem på engelska dock men det är nog en smaksak. Jag är ganska avundsjuk på dig som har så många kvar och inte måste vänta ett helt halvår till på nästa i serien…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.