16 april 2024

Utseendet är allt, nästan…

I veckans bloggjerka ställer Annika en samvetsfråga som jag faktiskt funderat en hel del över genom åren:

DÖMER DU UT EN BOK ENBART PÅ GRUND AV OMSLAGET OCH/ELLER ANDRA YTTRE OMSTÄNDIGHETER? MOTIVERA DITT SVAR!

Jag skulle väl inte säga att jag dömer boken enbart utifrån omslag eller yttre omständigheter men de är ändå väldigt viktiga. Vi kan säga såhär: en bok som jag hört gott om, verkligen vill läsa och kanske längtat efter kan se ut hur som helst och jag läser den ändå (även om ett tilltalande yttre definitivt höjer min upplevelse av boken). När det däremot gäller impulsköp och impulslån på biblioteket så är nog omslaget det som till 80% drar mig till en bok. 10% påverkan kommer från baksidestexten och bokens första mening och resterande procentenheter kommer från någon mystisk dimension som slutligen avgör mitt bokval. Det intressanta är att jag nog aldrig blivit besviken på en bok som jag valt huvudsakligen på grund av det snygga omslaget men om det beror på att snygga böcker som regel är bra eller på att snyggheten allvarligt påverkar min upplevelse det låter jag vara osagt 🙂

Hur är det för er – är ni lika ytliga som jag eller går ni på djupet redan från början..?

8 tankar på “Utseendet är allt, nästan…

  1. Den har jag heller aldrig tänkt på, men det är helt klart ett råd värt att ta till sig. Framför allt kanske om man står och tvekar om man ska läsa boken eller inte. Måste testas för att sedan utvärderas!

    1. Jag brukar kolla på förstameningen just när jag tvekar mellan olika böcker i hyllan men det händer att jag gör det i affärer också. Funkar rätt bra för mig som en del av urvalsprocessen i alla fall 🙂

  2. Naturligtvis köper jag på omslag! Vintage Classics har de snyggaste.
    Jag ska vara väldigt övertygad om att jag tycker om en bok med skrikigt omslag, kvinnoben eller sånt där kletigt tilltal för att idas öppna den.
    Sen får man ju stå ut med att vissa av ens favoritförfattare har publicerat sig under smaklösa modeår, åttitalet var väl inget vidare, men det finns ju nyutgåvor.

    1. Ja, tack och lov för nyutgåvor! Vissa favoritböcker är ju riktigt fula i original… Och Vintage Classics, åhhh… Det mesta är så snyggt att jag nästan måste ha…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.