13 april 2024

Oktoberläsning

Oktober var månaden då jag skickade avhandlingen till tryck, när jag begravde min farfar och när allt bara var allmänt för mycket. En relativt skitjobbig månad helt enkelt. Ur lässynpunkt har den dock varit den bästa på länge, vilket ju är finfint eftersom en jobbig period i verkliga livet gärna får balanseras av bra fantasier och fiktiviteter.

Jag har sammanlagt läst elva böcker den här månaden. Några har naturligtvis varit mediokra men andra har varit riktigt, riktigt bra. När jag försöker fundera kring vilka som varit allra bäst så måste jag ta med inte mindre än fem böcker, och då hamnar ändå Sofia Nordins fina Det händer nu utanför den listan… Bottennappet var väl Melissa Marrs fe-bok. Djävulens märke och Emma och Uno blev jag också småbesviken på men de är ju ändå bra böcker så dem kan jag inte kalla bottennapp.

De bästa då… Jo det är ju förstås Gillian Flynns mörka Vass egg (Sharp Objects), Kristina Sandbergs starka och klaustrofobiska Att föda ett barn – båda dessa läste jag ut första helgen i oktober. Den hemliga historien gillade jag ju också väldigt mycket liksom två böcker som jag ännu inte hunnit recensera (det kommer snart!) nämligen Kjersti Annesdatter Skomsvolds Ju fortare jag går, desto mindre är jag och det som jag just nu känner kan vara en av de bästa böcker jag läst på mycket länge – Rachel Cohns Du vet var jag finns. Läs den!

Och november då? Då ska jag skriva tentor och disputera men jag planerar också att uppnå någon form av vardagsharmoni. Läsmånaden inleds med David Nicholls En dag och med Hilary Mantel. Snart, snart ska jag också läsa min första bok av Murakami – Fågeln som vrider upp världen som är min andra bok i tegelstensutmaningen.

Vilka är era största läsupplevelser i oktober och vad planerar ni för november?

12 tankar på “Oktoberläsning

 1. Hungerspelen och Fatta eld av Suzanne Collins. Ska försöka få tag i sista delen också. Uppfriskande ungdomslitteratur tycker jag.

  1. Hungerspelen har jag lånat hem från biblioteket efter att ha hört väldigt mycket positiva kommentarer om den. Har dock inte hunnit läsa än men det får kanske bli en av novembers höjdpunkter 🙂

 2. Nä Djävulens Märke kan man verkligen inte kalla för bottennapp! Däremot undrar jag om det är nåt fel på mig som inte gillade Tidsresenärens hustru som var månadens bottennapp för min del?

  1. Det känns lite läslyxigt att Djävulens märke, som ju är en helt ok bok var en av månadens ”sämsta” för mig i oktober. När det gäller tidsresenärens hustru så tror jag mycket handlar om timing och förväntningar. Som jag minns det så förväntade jag mig något helt annat än det jag fick och i mycket var det förvåningen som överumplade mig. Jag gillade historien mycket (dock inte slutet som var väldigt mycket over the top när det gäller sentimentalitet) och förstås det faktum att han är bibliotekarie 😉 Språket var väl sådär (iaf i den svenska översättningen som jag läste) men jag gillade ju ändå boken. Jag tycker dock att hennes senaste ”Själens osaliga längtan” är några snäpp bättre.

 3. Tack för titten! Ja, jag är nöjd med böckerna i oktober, väldigt varierat precis i min smak!

  Minnen och Allt som återstår är mina oktober favoriter.

  I november blir det bl.a dessa i olika utmaningar

  Le Clézio, Jean-Marie Gustave: Öken
  VargasLlosa: Den stygga flickans rackartyg
  Sultanbrudens skugga
  Stina Aronsson Hitom himlen ( ev har läst den förut iofs)
  Det femte barnet: Doris Lessing
  Floden mellan bergen: Thiong’o, Ngugi wa

  Dessutom
  Norrlands svårmod
  Lark och Termite

  Hm, kändes tungt med tre nobelpristagare iofs men Öken kan jag ta i December då jag har mer tid……not! 🙂
  En ungdomsbok ska jag nog också försöka hinna med också, har fått några tips……

  1. Oj så mycket spännande. Lessing är en författare som jag också gärna skulle vilja ge mig i kast med och ”Det femte barnet” står passande nog i bokhyllan och väntar 🙂

 4. Bäst i oktober var nog Paul Austers Book of Illusions, som jag inte fått för mig att rescensera än. I novemberhögen ligger Nattfjäril och Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn och Sharp Objects, om biblioteket hinner få hem den under månaden. Jag är jättepepp på att läsa den efter alla lyriska recensioner!

  1. Nattfjäril och Sharp objects är ju smått fantastiska. Ut ur skuggan ska jag också läsa i november och Book of Illusions är en av de där böckerna som av någon anledning inte blivit läst. Men jag har börjat på den och tillsammans med Jane Eyre som också är en påbörjad älskling ska den läsas ut innan årets slut iaf.

 5. Jag läste ”Himlen i Bay City” i oktober och den kommer att följa mig länge. En annan underbar liten berättelse som jag lyssnade på var Niklas Rådströms ”Absint”, en berättelse om en blåmes.

  1. Ja blåmesar är ju rätt ovanliga huvudpersoner annars så den borde jag kanske läsa bara därför 😉 ”Himlen…” är en bok som jag också kommer bära med mig väldigt länge känns det som, det är främst stämningen som biter sig kvar. Fantastisk och tänkvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.