Du vet var jag finns

Låt mig klargöra från början. Den här boken hade vissa faktorer som talade för den redan innan jag påbörjade läsningen. Den hade fördelen av att ha kommit till mig i ett grönt paket som gjorde mig riktigt glad i flera dagar. Den hade fördelen av att behandla ämnen som intresserar mig. Och den hade, inte minst, fördelen av ett snyggt omslag… Den här boken hade således ett visst försprång från början men det är inte därför jag nu tänker dränka den i kärlek. Det här är helt enkelt en av årets bästa. En av de allra bästa och definitivt den bästa ungdomsboken på mycket, mycket länge. I min läsvärld.

Miles och Laura växer upp tillsammans, växer ihop tillsammans, växer isär. Historien följer framförallt Miles och tar sin utgångspunkt i den stund när Laura tagit sitt liv på ett hotellrum. Men det börjar naturligtvis inte där utan självmordet är mer som en centralpunkt kring vilken historien rör sig. Du vet var jag finns är en berättelse om sorg och kärlek så djup, komplicerad och påtaglig att den är i det närmaste omöjlig att formulera och nå.

Men Rachel Cohn kan formulera det Miles inte orkar. Den här bokens hjärta är en intressant och hjärtslitande historia som vilar på ett fantastiskt språk. Riktigt bra böcker har, i alla fall i min värld, ett språk som lever sitt eget språk tillsammans och vid sidan av berättelsen (sade hon flummigt) och så är det verkligen här. Historien är bra, språket är fantastiskt, allt är helt enkelt precis så som jag önskar att det ska vara. Ofta tänker jag faktiskt på Mavrikakis lilla mästerverk Himlen i bay city när jag läser den här boken. Lite är det nog stämningen men mest temat – en ung tjej som innesluten i sig själv försöker hitta ett sätt att leva i världen. Men där Mavrikakis är nattsvart ger Rachel Cohn tack och lov strimmor av hopp att hålla sig i.

När man älskar en bok så mycket så måste man nästan bli besviken på slutet och det blir jag förstås men allra mest besviken är jag över att den har ett slut för jag vill ha mer, mer, mer. Som ni märker är det också oerhört svårt att skriva om en bok som berör en så mycket. Jag får nöja mig med att säga att Du vet var jag finns är oerhört bra, att ni bör läsa den och att ni som sitter inne med kunskap och erfarenhet genast måste upplysa mig om ifall Rachel Cohns andra böcker är lika bra.

~X-publishing, 2010~

1 svar på ”Du vet var jag finns”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.