21 april 2024

Läsdagbok?

Använder ni er av skrivdagböcker?

Mitt minne försvann någonstans i samband med att jag blev förälder (ungefär samtidigt som jag fick gråa hår, samband..?) så det här med att lista det jag läser är inte helt oviktigt. Alltså började jag föra en sorts läsdagbok med start i januari i år. Jag har just nu en vanlig anteckningsbok där jag tycker fritt och helt fräckt struntar i att utfärda spoilervarningar eftersom det är diskussioner bara för och med mig. Anteckningsboks- och almanacksnörd som jag är har jag dock tillslut börjat sukta efter en ”riktig” läsdagbok och tänkte därför be er om hjälp. Har ni testat någon läsdagbok? Har ni något favoritsätt att spara era upplevelser och läsminnen? Jag vill helt enkelt veta hur nu gör och om ni har några tips på bra, snygga (icke att förglömma) och kanske till och med praktiska läsdagböcker.

8 tankar på “Läsdagbok?

 1. Jajamen, skriver läsdagbok sen augusti 2002 och är väldigt glad för det. Använder ett helt vanligt rutigt häfte, skriver upp:

  – Författaren
  – Titel + ev. originalets titel
  – Datum då jag läste ut boken samt originalutgivningsår
  – Betyg, sidanatal, om boken är egen, lånad eller rec.ex. samt några korta tankar om boken

  Rekommenderas!

  Skrev nyligen om det här: http://bokbabbel.blogspot.com/2010/10/lasdagbok-yessir.html

 2. Jag har läsdagbok. Tror att jag började någongång 2009. Annars har jag ju alltid skrivit upp på papper och gjort listor men dessa har ju länge gått förlorade i mitt stökiga flickrum där hemma haha.

  Min läsdagbok som jag har nu är köpt på lagerhouse och är röd och svart.

  Där skriver jag i titel, författare, utläst datum och så kan man skriva nått litet om boken. Visst kanske inte den bästa platsen. men som första riktiga läsdagbok är den helt okej! =)

 3. Använde för några år sen Pocket Shops egna, men när de gick ur sortiment gick jag över till vanliga anteckningsböcker och insåg att det faktiskt passade mig bättre. Från början tyckte jag om de förtrycka pga de olika kategorier som fanns, men nu skriver jag istället ner samma kategorier för varje läst bok i mina egna anteckningsböcker och skulle inte kunna gå tillbaka. En bok per år. Skriver inte åsikter och betygsätter inte heller böckerna. Åsikterna hamnar på bloggen och betygen på bok.nu.

  De kategorier som nu för tiden finns med är; Titel, Originalets titel, Författare, Ursprungligt utgivningsår, Antal sidor, Land den utspelar sig i, Datum, Plats jag läste på samt Övrigt där jag skriver om det är min egen eller någon annans bok, vilket språk den är på, vilket format samt om den läses i något speciellt sammanhang.

 4. Jag använder bara vanliga anteckningsböcker eftersom formatet på de förtryckta inte riktigt passade mig, jag vill gärna skriva och brodera ut lite ibland och då räcker ytan inte till i förtryckta varianter.

 5. Tusen tack för alla era tips och kommentarer! Jag var ute på shoppingrunda igår och tittade på lite olika varianter av läsdagböcker men det var ingen som direkt föll mig i smaken. Alltså fortsätter jag nog med anteckningsboksvarianten vilket också verkar vara det ni föredrag. Jag suger tacksamt åt mig av era tips kring hur man kan lägga upp anteckningarna med olika kategorier av bokfakta följt av tyckandet och kommer nog försöka utarbeta något system för det fram tills det är dags att börja på en ny bok vid årsskiftet (jag gör som du Cia och kör på en bok per år).

 6. Jag gör en lista i Word. En lista månad för månad per år, en lista genrevis per år. Snart (vid årsskiftet) ska jag slå ihop dem till en enda, men också fortsätta ha dem som separata enheter.

  1. En sån borde jag nog också ha, som komplement till min lite röriga läsdagbok där jag skriver upp mina upplevelser av böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.