Betyg och sånt

Veckans bokbloggsjerka handlar om betygsättning och bedömning av böcker. Frågan lyder:

ANVÄNDER DU ETT BETYGSSYSTEM? OM JA, HUR SER DET UT? OM NEJ, HUR GUIDAR DU DINA LÄSARE TILL VAD SOM ÄR ”BRA” RESPEKTIVE ”DÅLIG” LITTERATUR?

Som ett direkt svar på frågan får jag säga både ja och nej. Jag har ett femgradigt betygssystem som jag använder mig av i min läsdagbok. Det betyget sätts utifrån hur jag upplever boken precis efter att jag läst ut den. Detta existerar främst för att jag har ett behov av att på ett enkelt sätt bedöma och rangordna men ändå framförallt för att det är så intressant att sen se hur upplevelsen av boken sedan skiftar över tid. När jag går tillbaka i läsdagboken och tittar vilka betyg jag satt på vilka böcker reagerar jag ofta över att jag inte hade satt samma betyg två månader efter läsningen som i direkt anslutning till den exempelvis. Vissa böcker växer med tiden medan andra bleknar.

Det osäkra och obeständiga i betyget är en av anledningarna till att det aldrig nämns här på bloggen. Jag tycker dessutom att det är oviktigt här om jag bedömer en bok som en trea eller en femma. Jag hoppas att jag ändå, genom att diskutera vad jag tycker om och inte gillar med en bok ger läsaren en känsla av den läsupplevelse jag haft. Troligen kan också läsaren tolka var i betygskalan jag rör mig i recensionen.

6 svar på ”Betyg och sånt”

 1. Det verkar som att du och jag tänker ganska lika angående recensionsskrivandet.

  Jag försöker sätta betyg ibland, men jag är för velig och gillar inte riktigt när jag ändrar åsikt senare (som du här så bra beskriver) och betyget då borde ändras.

  Svara
  • Kul att det finns fler som är lika 🙂 Själv var jag också lite bekymrad ett tag över att min upplevelse av boken ändrades så att betyget blev inaktuellt men nu har jag försonats med tanken att det faktiskt är så och tycker mest att det är roligt och intressant att se hur upplevelsen av en bok skiftar.

   Svara
 2. När jag betygsätter en bok är det efter hur jag känner här och nu. Jag har faktiskt aldrig tänkt på om jag skulle sätta ett helt annat betyg några månader, eller kanske till och med, bara några veckor senare.

  Nyfiken som jag är måste jag naturligtvis gå tillbaka till några gamla recensioner och jämföra läsupplevelsen.

  Svara
  • Jag tycker faktiskt att det är väldigt intressant att gå tillbaka och jämföra och dessutom funderar jag gärna över varför betygen skulle vara annorlunda åt ena eller andra hållet.

   Svara
  • Det är ju egentligen logiskt att det är så men ändå alltid spännande att upptäcka vilken bok som är av vilken sort (en växare eller en bleknare).

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.