Enkät supreme del 1

Sisådär två veckor efter alla andra ägnar jag helgen åt Bokbabbels lååånga enkät. Del två idag, del två imorgon. Ni kör vi!

1. Favoritbok i barndomen?
Minnet, minnet… Jag tyckte mycket om Lotta på Bråkmakargatan när jag var liten och sen minns jag att En liten prinsessa av Frances Hodgson Burnett var en favorit som jag läste om och om igen. Sen hade jag en Kitty-period också.
2. Vad läser du just nu?
Skuggornas lek av Kate Morton- min första Morton häpnadsväckande nog.
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inte en enda just nu.
4. Dålig bokvana?
Periodvis köper jag på mig alldeles för många böcker som jag inte hinner läsa vilket väl får ses som en dålig vana. Å andra sidan blir de väl läsa någon gång i framtiden och då blir ju genast mina inköp en god vana istället…
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
En trist och oändligt stor hög kurslitteratur. Därutöver Mortons Skuggornas lek, Fågeln som vrider upp världen av Murakami, Det blödande hjärtat av Taylor, I väntan på liv av Marika Kolterjahn, Ögonbindeln av Hustvedt, Till skogs av French och Alias Grace av Atwood.
6. Har du en läsplatta?
Nej, min man har en så jag har testat men inte blivit särskilt lockad att använda den eller skaffa en egen.
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Jag slalomläser hejdlöst och gärna men om en bok verkligen fångar mig så brukar jag släppa de andra för att fokusera på bara den.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag läser ju väldigt mycket mer nu. Jag använder större delen av min fritid till läsning helt klart och mitt förhållande till böckerna och läsupplevelsen har förändrats en aning.
9. Sämsta boken du läst i år?
Jag vet faktiskt inte, jag tenderar att glömma de dåliga böckerna och jag har nog faktiskt inte läst något riktigt, riktigt dåligt i år. Inget jag kommer ihåg i alla fall…
10. Bästa boken du läst i år?
Wolf Hall av Hilary Mantel som jag inledde året med, Flickan med glasfötter av Ali Shaw ligger också bra till liksom Jessica Kolterjahns båda böcker. Justin Cronins The Passage och Joyce Carol Oates Blonde ligger också däruppe i toppskiktet.
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Inte så ofta…
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Bekanta författare, mörka ungdomsskildringar, skräck – framförallt vampyrer… Jag tror egentligen att min bekvämlighetszon är ganska stor men jag undviker vissa saker som exempelvis (framförallt svenska) deckare.
13. Kan du läsa på bussen?
Nej, blir åksjuk.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Läsfåtöljen eller i sängen.
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag lånar nog helst inte ut och i alla fall inte till folk som jag inte vet säkert att de inte viker hundöron och knäcker bokryggar ;).
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, jag gjorde det förr men det gör fysiskt ont i mig att göra det nu. Så jag låter bli.
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Väldigt sällan men det händer, bara i facklitteratur dock.
18. I studierelaterade böcker då?
Som sagt, skriver och stryker under men med urskiljning.
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska men jag läser gärna på engelska också.
20. Vad får dig att älska en bok?
En intressant historia, karaktärer som jag bryr mig om och språket.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om en bok är riktigt, riktigt bra och om jag tror att den kan passa personen jag ska tipsa. Att tipsa en person som bara vill läsa poesi om en deckare funkar ju inte så bra.
22. Favoritgenre?
Har nog ingen favoritgenre egentligen men det ska gärna innehålla lite mörker.
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Jag läser sällan deckare men det är jag inte särskilt ledsen över…
24. Favoritbiografi?
Oj, dem är jag lite dålig på. Har inte läst biografier på typ 15 år… Den enda jag minns är Inte som andra döttrar av Deborah Spungen och en oerhört tjock bok om John Lennon som jag gillade som 15-åring…
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Jag har läst en bok av Mia Thörnblom och det var väl lite inspirerande.

1 svar på ”Enkät supreme del 1”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.