16 april 2024

Enkät supreme, del 2

Idag kommer så mina svar på Bokbabbels enkät från förra veckan:

26. Favoritkokbok?
Sju sorters kakor och Leila Lindholms A Piece of Cake – alltså kan man sluta sig till att jag hellre bakar än lagar mat…
27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Flickan med glasfötter tror jag, kanske…
28. Favoritlässnacks?
Chokladerade mandlar.
29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Jag undviker helst de hypade böckerna i några år tills hypen har lagt sig. Är barnsligt obstinat och vägrar de flesta hypade filmer och böcker…
30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Ganska ofta tror jag.
31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är oerhört svårt att recensera en älsklingsbok eftersom det ofta landar i tillbedjan, å andra sidan är det svårt att skriva negativa men konstruktiva recensioner också. Det är svårt med både ock helt enkelt, mellanböckerna är enklast 🙂
32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Franska!
33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Första halvan av The Strain är ju väldigt obehaglig men jag vet inte, jag blir nog mer skrämd av sådant jag ser än sånt jag läser av någon märklig anledning. Men nu när jag tänker efter så var jag ofta ganska rädd när jag hade min deckarperiod och Maria Lang är fortfarande lite kuslig, jag är ju en mörkrädd människa…
34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Jag har inte läst Susan Hills senaste böcker än, jag tror inte att det är för att jag vet att de kommer att skrämma mig som jag inte har börjat på dem än men man vet ju aldrig…
35. Favoritpoet?
Edith Södergran tror jag (bubblare Nils Ferlin, Gustav Fröding. Tomas Tranströmer och några till)
36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Under de perioder jag jobbar på bibliotek brukar det nog ligga runt tio böcker, annars något mer normala 1-5 böcker.
37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Ofta. Hälften av allt jag lånar förblir oläst tyvärr.
38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Jane Eyre är ju en stark kandidat och Emelie i Stad-serien, de är inte helt olika…
39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Maria Langs mördare gillar jag nästan alltid. Annars har jag svårt att komma på några bokskurkar, om vi däremot vidgar den fiktiva världen att också innefatta tv-serier och film så måste jag framhålla Joss Whedons fantastiska förmåga att skapa älskvärda och sarkastiskt elaka skurkar.
40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Något lättläst, något som legat på vänt länge, något jag längtat efter. En pocket.
41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Ingen aning. Jag har haft mina perioder när jag inte orkat eller hunnit läsa men det var ett tag sen nu.
42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Jag vet att det finns såna böcker men de har jag helt enkelt glömt bort, förhoppningsvis minns jag om jag ser dem så att jag inte gör samma misstag igen 😉
43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Telefonsamtal, barn som inte förstår att de måste ge mig lästid utan vill leka/prata/gnälla/se vad jag läser…
44. Bästa filmatisering av bok?
Svårt att svara på, jag vet i ärlighetens namn inte om jag sett en film baserad på en bok jag tycker om som jag upplevt som lyckad. Så jag säger Sagan om ringen för de böckerna orkade jag aldrig igenom, men filmerna är snygga…
45. Sämsta filmatisering av bok?
Pass! Inte för att det inte finns utan för att jag inte minns…
46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Sånt anstränger jag mig för att förtränga men kanske runt 500 kronor vid ett tillfälle (att det sen kan bli många tillfällen behöver vi inte prata så mycket om).
47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Med kursböcker – alltid, med skönlitteratur – aldrig.
48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Om den är dålig eller om någon annan bok lockar mer för tillfället.
49. Har du dina böcker organiserade?
Japp. På undervåningen bor fackböckerna i tre knökfulla hyllor. I vardagsrummet bor skönlitteraturen i fem hyllor. Skönlitteraturen är ordnad efter författarefternamn men är relativt oorganiserade inom varje bokstav. Och så har jag en liten vampyravdelning…
50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Jag behåller det jag gillar och lämnar bort det jag inte vill läsa igen.
51. Finns det böcker du undviker?
Ja, men jag kan inte kategorisera dem så tydligt.
52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Den första som kommer till mig är Kenzaburo Oes Mardrömmen vars huvudkaraktär jag fullkomligt hatade när jag läste den för kanske tio år sen.
53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Av någon anledning har jag länge burit på fördomar mot Tove Jansson (troligen på grund av att jag var så oerhört rädd för de där tecknade filmerna som barn, Morran…) så Sommarboken var en mycket positiv överraskning för mig.
54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Angelologi som jag trodde skulle vara den perfekta ”koppla bort världen och slappna av”-läsningen för mig men som visade sig vara ganska meningslös. Och Älskade syster av JCO som jag längtat efter att läsa länge, länge och som jag sen inte alls begrep mig på.
55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Sagan om Isfolket varje sommar (inte hela serien varje sommar men någon/några böcker blir det allt hemma hos mamma som har dem i bokhyllan), omläsningarna av Maria Langs deckare och omläsningen av bilderböcker jag älskade som barn för mina egna barn.

3 tankar på “Enkät supreme, del 2

  1. Så utomordentligt trevligt att jag bestämde mig för att utnyttja Adlibris fria frakt och beställa just ”Flickan med glasfötter” då den precis utkommit i pocket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.