Tematrio – titelefternamn

Tematrion hos Lyrans noblesser denna vecka ägnas åt romaner och andra texter med ett efternamn i titeln. Med frågeskaparens rätt har Lyran förstås redan lagt beslag på Selma Lagerlöfs Löwensköld från Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld. Också seriens tredje och avslutande del – Anna Svärd bär ju en efternamnstitel men för att inte framstå allt för mycket som en härmapa så lämnar jag denna älskansserie därhän för den här gången. Jag tänker inte heller fördjupa mig i såna böcker som jag ofta tjatar om här (Doktor Romand. Jane Eyre och Albert Speer och sanningen…). Men det finns ändå tre efternamnstitlar som jag tänker gå in lite närmare på och det är:

Hjalmar Söderberg är en av mina favoritförfattare. Jag älskar hans språk och hans förmåga att skapa stämning i en berättelse. Doktor Glas är en av mina favoriter alla kategorier och således också en av mina Söderberg-älsklingar. En roman som inspirerat till så många filmer, teaterpjäser och efterföljare måste vara något särskilt och det är sannerligen Doktor Glas. Boken är ganska kort och hela historien berättas väl aldrig men hela skeendet följer jag som läsare, varje gång, med andlöst intresse för händelser och personer. Det är fascinerande hur en till formatet så liten bok kan säga så mycket om mänsklighet och väcka så många frågor.

En gång i tiden hade jag en Jonas Gardell-period. Den var djup och kärleksfull period. Jag läste alla hans böcker och älskade dem med glödande passion. En av de absoluta favoriterna är Fru Björks öden och äventyr som jag med jämna mellanrum får ett oövervinnligt sug efter att läsa om. Nu var det länge sen dock. Bokens huvudperson, Fru Björk, är en medelålders kvinna som en dag reser sig upp och börjar forma sitt eget liv – bara en sån sak…

Bröderna Karamazov är ännu en av de där böckerna jag inte läst men som minsann står i bokhyllan och sänder ut sina lockrop till mig. Tanken är nästa sommar, kanske…

14 svar på ”Tematrio – titelefternamn”

  • Ja, det är det ju. Jag funderade faktiskt ett tag på att nämna den men tänkte att det var förnamnet. Men hon heter ju Helga Gregorius så det är ju såklart efternamnet 🙂 Och Doktor Glas är helt klart en underbar bok!

   Svara
  • Jag umgås också med såna tankar. Jag tror att i alla fall vissa av hans böcker skulle göra mig ”glad” också idag. Särskilt ”Fru Björk…” och ”Frestelsernas berg” tyckte jag mycket om ”när det begav sig”.

   Svara
   • Här har ni en till som haft sina glödande Gardell-perioder. I högstadiet/gymnasiet fullkomligt slukade jag allt han läste, Fru björk och En komikers uppväxt hörde till de största favoriterna.
    Vi kanske borde köra något slags gemensam Gardell-återupplivning? 🙂

    Svara
    • Det tycker jag låter som en ypperlig idé – kanske en Gardellmånad där vi kan välja varsin (eller samma?) bok av Gardell att läsa/läsa om och diskutera. Det är definitivt något att fundera kring för vi verkar ju vara några som vill återknyta bekantskapen med Gardell iaf 🙂

    • Har du läst honom nyligen? Jag är nyfiken på om min upplevelse av hans böcker färgades av att jag var så ung och intensiv i allt när jag läste dem eller om de faktiskt är så bra som jag minns dem och alltså skulle hålla nu också. Det får nog bli en omläsning.

 1. Bröderna står i min bokhylla också och samlar damm. Hörde Ann Heberlein häromdagen och hon hävdade med bestämdhet att ”allt du någonsin behöver veta kan du få reda på av Dostojevski”. Kanske dags att damma av den alltså?

  Svara
  • Jag läste (nästan hela) Brott och straff i somras och den är ju väldigt intressant. Heberlein refererar en del till den i sin ”En liten bok om ondska” också så jag misstänkte att hon är förtjust i honom.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.