Tyskspråkigt

De senaste veckorna har listorna över tyskspråkig litteratur frodats i bokbloggarna. Detta beror på att flera av oss är ambassadörer för bokmässans community och att temat för nästa års bokmässa är just tyskspråkig litteratur. För att undvika det pinsamma från årets bokmässa när jag och afrikatemat inte riktigt var så bekanta som jag i efterhand önskat så tänker jag i år faktiskt förbereda mig en aning. En (från början) tyskspråkig bok i månaden känns som en rimlig utmaning och jag har förstås satt upp en lista att välja från. Alla dessa blir kanske inte lästa och mycket troligt finns det andra (ännu på svenska outgivna?) som kommer smyga sig förbi.  Men i alla fall – tyskspråkiga listan enligt fiktiviteter ser ut såhär:

Klassiker

På västfronten inget nytt av Erich Maria Remarque

Processen av Franz Kafka

Stäppvargen av Hermann Hesse

Parfymen av Patrick Süskind

Faust av Goethe

Döden i Venedig av Thomas Mann

Övrig skönlitteratur för vuxna

Corpus Delicti och Fritt fall av Juli Zeh

Cap Esterel av Tarja Langer

Upptäckten av currywursten och I skuggan av min bror av Uwe Timm

Ingen fara av Selma Mahlknecht

Timmen mellan hund och varg av Silke Scheuerman

Feberkurva av Friedrich Glauser

Golem och Green Face av Gustav Meyrink

Väggen och Vi dödar Stella av Marlen Haushofer

Ungdom/barn

Den oändliga historien av Michael Ende

Reckless av Cornelia Funke

Sagomåne av W & H Hohlbein

Lite barnböcker, lite dramatik, några klassiker och en aningens nytt. Det känns väldigt inspirerande att dra igång projekt: läsa tyskspråkigt och jag är övertygad om att jag kommer hitta många nya favoriter.

Har jag missat något oumbärligt? Vilka är era tyskspråkiga favoriter?

15 svar på ”Tyskspråkigt”

  • Tack! Kollar upp dem (vid en snabbkoll verkar de svåra att få tag på men de finns ju säkert på biblioteket) och lägger till.

   Svara
 1. Jag tänkte tipsa om Timmen mellan hund och varg, men den hade du ju.
  Hittade just din blogg och ska läsa mer, kul för jag ska också bli bibliotekarie. =)
  Ha det fint.

  Svara
  • Välkommen hit! Roligt med fler bibliotekarier! ”Timmen…” är en av de böcker jag ser mest fram emot att läsa faktiskt.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.