Ut ur skuggan

Jag älskade ju Jessica Kolterjahns Nattfjäril och uppmanades då av vänligt sinnade och pålitliga bloggläsare (Bokbabbel och Helena) att läsa hennes debut Ut ur skuggan. Det mumlades om att den till och med skulle kunna vara bättre än Nattfjäril. Det trodde jag naturligtvis inte på för en sekund men frågan är om kanske inte… Möjligtvis…

Ut ur skuggan handlar om Agnes som växer upp med en komplicerad och kärlekslös relation till sina föräldrar. Kärleken får hon från morfar och världen ser hon helst genom den kamera han gett henne. Agnes fotograferar för att få syn på sin verklighet och människorna som befolkar den. Från instängd dotter till fri(are) kvinna är steget långt och för Agnes del går resan via bekantskaper med utsvävande vanor och förbjudna kärleksrelationer i 1920- och 30-talens Stockholm. Via kärlekslängtan och passionerade drömmar.

Jessica Kolterjahns skildring av Agnes är så stark och påtaglig att det känns som om boken är ett samtal mellan henne och mig. Agnes talar genom författaren med bara mig, berättar sina tankar och minnesfragment. Om sina innersta hemligheter, som anses så skamliga att de måste tystas, berättar hon och hennes mod och instängda passion är det som genomsyrar hela berättelsen och gör den så bra. Agnes är väldigt stel och stängd, hon har gjort sig (eller gjorts) hård och på ytan kylig för att överleva i sin uppväxtfamilj. Den resa hon ger sig ut på smälter henne inte fullkomligt men ger henne verktyg att vara den hon är på nya sätt. Att hon slipper genomgå den fullkomliga metamorfosen tycker jag mycket om, det är både snyggt och respektfullt. Agnes är rätt kantig men ändå (eller just därför) väldigt, väldigt älskansvärd.

Vilken som är då bäst? Nattfjäril eller Ut ur skuggan? Jag kan faktiskt inte avgöra det. Båda berör mig oerhört starkt och jag kan känna att Ut ur skuggan är en viktig och stark bok medan Nattfjäril är drömsk och förtrollande men jag kan inte rangordna dem. Låt oss nöja oss med att konstatera att jag ser mycket fram emot en ny bok av Jessica Kolterjahn.

~Forum, 2007~

7 svar på ”Ut ur skuggan”

 1. Puh, skönt att du gillade den, trodde egentligen inte annat men ibland blir jag rädd när jag börjar hypa böcker eller deklarera att den är bättre än den. Men ja, hoppas på mer av Kolterjahn snart snart!

  Svara
  • Det är alltid en balansgång det där med att rekommendera böcker men det här var en fullträff så jag är väldigt glad för tipset.

   Svara
 2. Vilken bra recension! Jag har precis läst båda böckerna men tyckte det var väldigt svårt att skriva något om Ut ur skuggan av någon anledning. Men jag älskade båda böckerna i alla fall, kanonbra!

  Svara
  • Jag tyckte också att det var väldigt svårt att skriva något om ”Ut ur skuggan”, kanske för att det är en så ”intim” bok. Bra är den i alla fall som sagt 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.