Världens lyckligaste folk

Idag (25/11) delas Stora journalistpriset ut och Lena Sundström är nominerad i klassen Årets förnyare. Hon är inte nominerad för denna bok utan för en tv-serie som jag tyvärr inte sett. Vad jag förstår bedriver hon samma typ av journalistik i serien som i boken och jag tycker nog att hon kunde få priset för boken* också, i efterhand…

När jag i oktober fick en förfrågan från Helena på bokhora att tipsa om böcker för ”vi gillar olika”-kampanjen så var Världens lyckligaste folk självklar. Jag skrev såhär då (hela inlägget hittar ni här):

Lena Sundström har skrivit en bok om Danmark som jag hoppas aldrig kommer att handla om Sverige. På  ett inbjudande och faktaspäckat (utan att vara tungläst) sätt berättar hon i ”Världens lyckligaste folk” om hur Danmark inte bara fick ett främlingsfientligt parti i folketinget utan hur de andra partierna snart adopterade deras retorik. Boken är full av samtal och exempel på hur den danska politiken fungerar och hur den inte fungerar. Sundströms bok är förvisso en skildring av ett skeende och som sådan ingen deckare men det är ändå väldigt otäck läsning och det är lätt att se hur det som hände i Danmark också kan hända här. Kanske händer här…

Pinsamt nog har den blivit liggande med några sidor olästa ganska länge men nu har jag äntligen läst klart. Den långsamma läsningen beror verkligen inte på boken eller Lena Sundströms språk utan snarare på alla tankar läsningen väckt och politisk depression från min sida.

Sundström bedriver journalistik när den är som bäst. Hon är medveten om att boken aldrig kan bli objektiv och väljer därför att ha med sig själv och egna funderingar i boken vilket gör den så mycket bättre. Genom Lenas ögon får vi se ett land som befinner sig i en unik verklighet och därför har det politiska läget blivit det det är. Sundström visar på en gång både det unika med Danmark och det som gör att vi och andra länder inte befinner oss så långt bort.

Det är en bok som gör en både nedslagen och glad, det finns främlingsfientlighet men också kämpaglöd i det Danmark Sundström visar oss. Det är inte förbi och det handlar om att vi, de tysta måste tala. Precis som här i Sverige efter höstens val. En tagg placeras dock i mitt hjärta sen jag nu fått veta att Pia Kjaersgaard helst av allt poppar loss till Queen. OMG, förbjud rätten till Freddie Mercury-kärlek för enkelriktade människor genast! Eller bör jag hellre glädjas åt deras förnämliga musiksmak och hoppas på att den förändrar dem?

* Boken belönades 2009 med Guldspaden och Gleerups litterära pris.

~Pocketförlaget, 2010~

2 svar på ”Världens lyckligaste folk”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.