Alla outlästa böcker

Såhär när året börjar lida mot sitt slut (hur gick det till?) börjar jag se över min läsning under året. Till exempel upptäckte jag att jag häromdagen läste ut min hundrade bok. Lite irriterande att det inte var en mer minnesvärd sådan än Förgörelsen (del 2 i The Strain-trilogin)… Min målsättning inför 2010 var att läsa en bok i veckan och det har jag ju redan slagit med råge. Och då inledde jag ändå med att ägna två månader enbart åt Wolf Hall

En av de saker som jag tänker ta tag i under årets sista månad är att läsa ut en liten hög med böcker som jag påbörjat och gillat men sen av någon anledning lagt ifrån mig. Den här veckan är planen att jag äntligen ska få veta hur det går för Jane Eyre (ok, jag vet ju redan hur det slutar men jag har ju aldrig läst det så helt säker kan jag ju inte vara…). Därefter ska jag ta tag i slutläsningen av Paul Austers Illusionernas bok och Margret Atwoods Alias Grace. Jane Eyre och Alias Grace är två böcker som jag förälskat mig i redan och som jag egentligen inte kan begripa att jag inte läst ut än medan Auster förvisso är bra men ännu inte (efter 50 sidor) fångat mig helt. Jag hyser dock stort hopp om att alla tre kommer att bli älskansböcker till slut.

Har ni några outlästa älsklingar (alltså sånt som lagts åt sidan av andra orsaker än att de är trista/dåliga/jobbiga osv) som ni planerar att återvända till? Eller är ni möjligen så strukturerade att ni alltid läser ut böcker ni gillar?

9 svar på ”Alla outlästa böcker”

 1. Jag skulle inte kunna tänka mig att lägga ifrån mig en bok som jag gillar, knappt en som jag ogillar. Jag brukar nämligen tvinga mig igenom böcker som jag inte tycker är så bra. Lite ”har jag påbörjat så måste jag avsluta”, endast ett fåtal böcker har varit så extremt tråkiga att jag bara inte har kunnat läsa dem till ända… Tappar du inte bort berättelsen, flytet om du avbryter läsningen? Börjar du om från början eller plockar du upp den där du slutade? Fascinerande…:)

  Svara
  • Jag tror det är baksidan av den slalomläsning jag bedriver. Jag läser flera böcker samtidigt och då blir det ibland så att vissa böcker blir undanlagda trots att det inte är meningen. När det gäller Jane Eyre så har jag en märklig önskan att dra ut på läsningen för att den inte ska ta slut… Jag tappar definitivt läsflytet när jag lägger undan böcker men däremot inte berättelserna konstigt nog, så fort jag plockar upp dem igen så minns jag för det mesta själva historien. Och jag börjar inte om från början, då skulle de aldrig bli lästa 😉 I sammanhanget kan jag ju nämna att jag precis som du har svårt att sluta läsa böcker även om de är dåliga. Dåliga böcker läser jag istället så snabbt som möjligt så att jag ”blir av med dem” 😉 De bra böckerna slutar jag ju egentligen inte heller att läsa, jag pausar dem bara en stund 🙂

   Svara
 2. Outlästa böcker som man gillar? Hah! Det var en ny kategori för mig. Alltså har jag heller aldrig lyckats skaffat mig sådana hemska ovanor.

  Hmm, men jag har en variant av detta på lut.. Nämligen den omtalade DHH som jag läste lite i, men jag tyckte den segnade till/inte fick fart, så den lades åt sidan för att gôtta till sig – jag är nämligen alldeles säker på att jag kommer gilla den (om jag bara läser den vid rätt tillfälle 😉 )!

  Svara
  • Det är helt klart så att jag är lite egen med mina outlästa älsklingar 😉 När det gäller DHH så tror jag att tajmingen är viktig så den ligger säkert till sig tills det passar dig bättre.

   Svara
 3. Har inte kommit mig för att läsa vidare i varken Pojken på andra sidan eller Sorgesång för Easterly trots att jag gillade inledningarna. Får ha ett litet mini-Zimbabwe-tema sådär för mig själv.

  Svara
  • Tack! Nu känner jag mig lite mindre märklig i alla fall när det finns någon mer som beter sig på detta märkliga sätt. Ibland hinner/kan man faktiskt inte läsa böcker trots att de börjar bra och lockar en att fortsätta… Det positiva är ju att vi i alla fall har böcker som lovar gott att återvända till när vi drabbas av lästorka 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.