Dimmornas lek

Först det ytliga. Jag måste erkänna att jag aldrig, aldrig, aldrig hade läst den här boken om jag inte tipsats av min boktipsguru Helena. Jamen titta på boken – allt är fel! Omslagsbilden, titeln. I original heter den The House at Riverton och ser ut som på bilden till höger här nedan. Den boken vill man ju läsa, den svenska Sidney Sheldonliknande (eller vad man nu ska kalla det) saken, inte så mycket… Men jag övervann min ytliga avsky (även om jag småskämdes över att boken liggande framme hela veckan) och är förstås mycket glad över det. Min boktipsguru har nämligen inte fel.

Dimmornas lek är namnet på den film som i nutid spelas in kring godset Riverton på den engelska landsbygden. Den handlar om en händelse eller rättare sagt en tragedi som utspelade sig där några år efter första världskrigets slut. Det är kring denna händelse och det som föregick den boken handlar. Huvudsakligt berättarjag är den före detta tjänsteflickan Grace som i samband med filminspelningen minns och berättar om de människor som delade Riverton med henne i början av 1900-talet. Att en filminspelning utgör ett av kugghjulen i berättelsen känns symptomatiskt då hela boken är oerhört filmisk. Såväl under som efter läsningen flög scener och bilder runt i huvudet på mig och en filmatisering av boken vore inte helt fel…

Greppet att låta Grace, som inte sällan befinner sig steget efter såväl romankaraktärer som läsaren är effektivt. Genom Graces ögon ser vi familjen som upphöjda, mystiska men sakta allt mer mänskliga. Det är inte alltid lätt att hålla reda på trådarna i berättelsen men jag tycker att Morton syr ihop det bra på slutet även om själva upplösningen kanske inte är den chock som den är tänkt att vara. Jag kan inte säga att jag vet exakt hur det ska sluta men anar gör jag i alla fall. Det spelar dock ingen roll, mot slutet läste jag ändå febrigt för att få veta ”vad som verkligen hände”

Jag tycker ofta om böcker som utspelar sig i början av 1900-talet (Söderberg, Falkenland, Kolterjahn…) och den här boken utgör som ni ju redan förstått inget undantag. Att den sen utspelar sig i England och känns väldigt engelsk gör inte saken sämre i min värld. Det är väl kanske inget storartad mästerverk men den är så mysig och varm och fylld av fina saker att jag bara vill krama den länge och nära. Tack och lov har jag dessutom två romaner kvar att läsa av Morton innan jag ”är ikapp”. Det är Den glömda trädgården (som jag ska läsa i jul) och The Distant Hours som kommer på svenska i vår och som jag förstås också ska läsa. Frågan är bara om Morton-läsning kan kombineras med vårsol…

~Forum, 2006~

4 svar på ”Dimmornas lek”

 1. Vad fint att du gillade (fast det visste jag i och för sig att du skulle, den här boktipsgurun har aldrig fel!). Otroligt märkligt att de valt ett så Harlequindoftande omslag till den svenska utgåvan. Jag tog med mig den svenska pocketen till ett bokbyte och ingen valde boken – förrän jag ställde mig upp och ropade ”INNEHÅLLET HAR INGET MED OMSLAGET ATT GÖRA, DEN ÄÄÄÄR BRA, JAG LOOVAR!”.

  Om du gillade Dimmornas lek kommer du att bli minst lika förtjust i The Forgotten Garden och The Distant Hours. Den sistnämnda kom ut härommånaden och är Mortons bästa hittills. Klar tegelstensvarning på den dock.

  Svara
  • Omslaget är helt klart en gåta och jag förstår att den var svår att prångla ut på ett bokbyte 😉 Jag ser fram emot Mortons vidare produktion och The forgotten garden är tänkt som en del av årets julläsning. Tusen tack för tipset, tur att man har twitter och boktipsgurus 🙂

   Svara
 2. Hejsan!
  Jag håller helt med dig vad gäller omslaget! Förskräckligt!
  Jag har läst Den glömda trädgården och älskade den! Och jag blev så glad när jag ser att du läst Dimmornas lek, men jag hittar inte den på adlibris, och mitt bibblo har den inte. Var får jag tag på den?

  Svara
  • Den är visst väldigt svår att få tag på, hoppas på en nyutgåva (med nytt omslag) snart! Kanske finns den på bokbörsen? Ditt bibliotek borde kunna låna in den åt dig om de inte har den själva. Kanske kan du försöka dig på att läsa den på originalspråk? Då får du ju dessutom det fina omslaget 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.