Förgörelsen

Ibland är det bra att vara lite efter… I början av året läste jag första delen i Guillermo Del Toros och Chuck Hogans kommande trilogi – The Strain. Jag älskade första halvan av boken men tyckte att den tappade i slutet. Sen kom hösten och med den del två i serien. Jag inväntade den svenska utgåvan medan de riktiga nördarna läste – och blev besvikna. Efter att ha läst några uppgivna/besvikna recensioner var jag inte särskilt sugen att fortsätta alls men det är ju ändå en vampyrserie och hoppet om en ok trilogi är ju som bekant det sista som överger vampyrnörden så jag var till slut ändå tvungen att läsa. Förväntningarna var med andra ord rätt låga. Och jag blev faktiskt positivt överraskad.

Förgörelsen når aldrig i närheten av The Strains första halva, som ju å andra sidan var helt superb. Den skrämde livet ur mig och jag ryser fortfarande vid tanken på den där instängda känslan jag hade när jag läste den. Å andra sidan blir inte heller del två i serien den där totalsplattriga slagsmåls- och förgörelseboken som slutet av ettan antyder att den kunde bli. Vi får ändå lite eftertanke, lite relationer och lite karaktärsdjupdykningar. Jag gillar att jag får några fler nycklar till Setrarkian och Fet (även om jag måste säga att jag ogillar de där svamliga blogginläggen). Dessutom uppenbaras lite mer av den större planen som jag antar kommer att vara huvudsaken i den avslutande delen.

Jag tycker inte att Förgörelsen är en särskilt bra bok. Den är ok underhållning för stunden om man är beredd att överse med vissa saker. Ett extra plus får den naturligtvis också för att den förtjänstfullt lotsade mig genom disputationsveckan :). Dess främsta fördel är dock att den ger mig fortsatt hopp om strainologin och att den tillslut ändå kan landa som en intressant och bra läsupplevelse i sin genre.

~Bra Böcker, 2010~

5 svar på ”Förgörelsen”

 1. Har precis börjat läsa Förgörelsen. Hittills är det precis som du beskriver, inte alls något storslaget, men jag ”måste” ju ändå. Historien har så stor potential, kanske skulle det bli bättre som film?

  Jag ser den som en mellanbok, något jag läser för att rensa huvudet mellan tyngre böcker. 🙂 Litteraturens version av The Breakup Guy.

  Svara
  • Med den inställningen tror jag du har goda förutsättningar att uppleva Förgörelsen som helt ok. Lågt ställda förväntningar är nödvändiga för läsupplevelsen ibland och den här boken kan helt klart föras till kategorin litterära Breakup Guys 🙂

   När det gäller en filmvariant dså är det väl inte omöjligt med tanke på vem som författat men jag är osäker på om jag vill se den. För mycket äckel skulle jag tro att det blir för min smak och dessutom är det nog svårt att få det så där kusligt på film som det var i första boken… Men man ska ju som bekant aldrig säga aldrig.

   Svara
 2. Köpte The Fall på bokmässan – hmm, jag tror till och med att jag gjorde något slags bokköpstoppsundantag – men har sedan inte kommit mig för att läsa. Tror det är alla ljumma recensioner som avskräckt. MEN, nu inser jag att det kanske finns ett användningsområde: för den allmänt svaga konvalescenten som inte orkar med något jobbigt och litterärt?

  Jag kommer nog även jag hänga med hela strainologin ut. FOMO du vet… 🙂

  Svara
  • Som konvalescentläsning tror jag att den kan fungera utmärkt, då är man ju dessutom lite dimmig i huvudet och kan bortse från vissa passager som kanske inte är direkt klockrena 😉 Jag läste den ju som sagt under veckan innan disputation när jag satt som ett darrande ångestkolli i soffan och jag kommer för evigt älska den för att den på ett ytterst kravlöst sätt fick mig igenom de kvällarna… Jag hoppas dock på att del tre är bättre för jag kommer definitivt inte skapa en så perfekt lässituation för en medioker bok igen. Men man kan ju i värsta fall passa in den som läsning i spåren av någon otäck dagissjukdom som med all säkerhet kommer att drabba en (för läsa måste man ju, FOMO som sagt…) 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.