Fortsättning följer

Enligt o listade häromdagen en rad författare som hon vill läsa första boken av under 2011. Jag filar lite på en liknande lista men tänker idag inleda med en lista över författare som jag faktiskt läst något av och som jag vill läsa mer av under läsåret 2011. Det här är definitivt ingen kravlista utan är snarare en inspiration inför eventuella perioder av lästorka under det kommande året. Tipsa mig gärna om era favoritböcker av författarna i listan!

Siri Hustvedt: Efter att ha läst Den skakande kvinnan och Ögonbindeln (recension kommer snart) är jag förstås fast. Oj så skarp hon är och som jag älskar hennes språk. Näst på tur står Lily Dahls förtrollning men jag tänker mig nog att jag ska läsa igenom hela hennes produktion, inte nödvändigtvis under det kommande året dock.

Paul Auster: Författaren som jag tappade efter New York-trilogin som jag läste för kanske sju år sen. Ett märkligt tapp eftersom jag älskade den där underfundiga och märkliga världen av slump och sammanträffanden. Illusionernas bok som jag läser nu har återupplivat min kärlekshistoria med Auster men jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare härnäst.

Hilary Mantel: Wolf Hall knockade mig ju totalt men sen har det inte blivit mer Mantel för mig. Jag har hennes Fludd stående i hyllan och har också påbörjat den men hon kräver sin tid. Språket är lika tätt som förut vilket kräver en del men ger mycket tillbaka.

Christine Falkenland: Jag har bara läst Min skugga och en bit in i Öde av denna favoritförfattare. Under året ska jag läsa samlingen 4xProsa och förstås Öde på riktigt. Längtar!

Joyce Carol Oates: Jag blev så besviken på Älskade syster att jag stannade tvärt i min Joyce Carol Oates-utforskning. Men Blonde var ju alldeles fantastisk så jag måste förstås ge henne en ny chans. Jag vill läsa ut novellsamlingen Dear Husband som jag hållit på med ett år. Dessutom vill jag väldigt gärna läsa Fallen och Det var vi som var Mulvaneys.

Margaret Atwood: Jag har kommit ca 50 sidor i Alias Grace och inser redan vilken älsklingsförfattare det här kommer att bli för mig. Kattöga och Oryx & Crake står på tur härnäst.

Haruki Murakami: Förstås. Just nu är jag rätt trött på honom efter supertjocka Fågeln som vrider upp världen (recension imorgon tror jag) men framåt vårkanten ska jag orka ge mig i kast med honom igen. Har dock ingen aning om vilken av hans böcker jag ska välja. Möjligen väntar jag tills IQ84 kommer i mars…

Vilka är era favoritböcker av dessa författare? Har ni några egna författare som ni gillar och tänker återvända till snart?

10 svar på ”Fortsättning följer”

 1. Siri H: Vad jag älskade är den enda jag läst men den var väldigt bra.

  Paul A: Jag har läst en men minns inte vilken. Blev lite anti för att alla hypade honom så mkt.

  Joyce Carol O: Jag tror min favvo är gamla Foxfire. Blonde kom jag långt i men orkade jag inte läsa ut, vilket är extremt ovanligt för mig. Jag brukar veta snabbt om en bok är värd att läsa eller inte.

  Med Margaret A älskar jag allt! Men Kattöga mest.

  Jag skulle vilja att Maggie O’Farrell skrev mer. Hennes The vanishing Act of Esme Lennox (som heter nåt töntigt på svenska) är något av det bästa jag läst.

  Svara
  • Tack för dina tips! Jag förstår dig fullt och helt vad gäller sönderhajpade författare och att de kan vara svåra att ta till sig. Jag är vanligtvis väldigt anti sånt. I Auster-fallet så hade jag dock turen att läsa hans New York-trilogin innan jag fattade att han var hajpad…

   Tack särskilt för tipset om Maggie O´Farrell som jag inte alls har koll på. En snabb googling visar dock att du har helt rätt om den översatta titeln: Du visste aldrig att jag fanns heter den… Boken verkar intressant dock.

   Svara
 2. Åh, jag tycker man har för många som man vill läsa mer av hela tiden. Lästorka finns endast när man helt enkelt är så lästrött att man inte orkar, aldrig i brist på litteratur.:) Murakami måste man ju läsa mer av. Mcewan vill jag själv läsa mer av. Husteved och Auster också. Och i princip alla böcker man läst och gillat. Andrew Taylors Anathomy of Ghosts gav mig mersmak och jag har faktiskt inte läst tidsresenärens hustru trots att jag ääälskade Her fearful symmetry. Och alla småmysiga och underhållande deckarserier man påbörjat. so many books, so little time.

  Svara
  • Jag får väl erkänna att lästorkor är ovanliga här också 🙂 Det finns en sån oerhörd mängd böcker jag vill läsa, och inte blir det färre med alla boktipsande bokbloggar jag följer…

   Svara
 3. När det gäller Auster så kan jag tipsa om en hel del som jag tyckt varit avsevärt mycket bättre än just NY-triologin, speciellt tidigare alster som Månpalatset och I de sista tingens land. Av de senare titlarna kan jag rekommendera Att uppfinna ensamheten som jag tyckte var riktigt stark!

  Svara
  • Jag inser ju nu när jag läser Illusionernas bok att jag gillar den mer än NY-trilogin just. Skönt att det finns ännu fler av honom som jag kan hänge mig åt. Att uppfinna ensamheten är ju dessutom en helt oemotståndlig titel…

   Svara
 4. Kan bara hålla med! Jag ska definitivt återvända till Hustvedt, Murakami och
  Atwood. Jag läser Auster för tillfället, Osynlig, som är jättebra. Har bara läst NY-trilogin som jag inte var helt begeistrad i och Dårskaper i Brooklyn som jag verkligen gillade så det finns mycket kvar att upptäcka av honom. Vill även läsa mer av Kate Atkinson och Tawny O’Dell.

  På författare-att-testa listan finns Oates som bara aldrig blivit av. Och Neil Gaiman, Andrew Taylor, Curtis Sittenfeld och ett hundratal till…

  Svara
  • Min lista över författare jag vill testa börjar nå en parodisk längd. Sittenfeld finns med på den liksom Gaiman och (som du skriver) ett hundratal till… Dårskapen i Brooklyn antecknas på min böcker jag vill läsa av Auster-lista 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.