Fiktiviteter i London del 1

London stal en del av mitt hjärta det ska jag villigt erkänna. Kanske var det närheten till julen som gjorde det men alla (människor och platser) kändes genuint vänliga och det känns en smula unikt för en storstad. Jag när numera en längtansfull tanke att resa till London en vecka för att slutskriva min stora roman…

Vi gick och gick och gick. För det mesta hade vi en sorts lös plan men sen gick vi fel och hamnade någon annanstans. Vi letade efter SF-bokhandeln Forbidden Planet och hamnade på Trafalgar Square och gick en sväng på National Gallery istället. Sen hittade vi tack och lov fram till Forbidden Planet (vilket himmelrike var inte det?) och till Waterstones, Foleys, Hatchards och alla de andra bokhandlarna/antikvariaten också. Och en bokhandel i London är inte Akademibokhandeln direkt… Våning på våning på våning. Ren inspiration! Jag andades böcker i London men köpte faktiskt inte så många.

Utöver bokhandlarna var Tower of London ett måste och jag blev inte direkt besviken. Som historienörd med förkärlek för det blodiga och morbida (en av mina största historierelaterade semesterupplevelser är när jag fick se en nattskjorta som använts av en barnamörderska som suttit inspärrad på Kalmar slott…) kan man inte bli besviken på Towern. Min enda invändning är att det var lite för mycket utställningar för min smak. Jag är ute efter känslan av historia och någon form av närhet till människor så för mig var Beauchamp-tornet med sitt klotter en höjdpunkt. Anne Boleyns avrättningsplats som jag hoppats lite på visade sig numera vara någon sorts glasskulptur och en del i en synnerligen välbesökt guidad tur. Inte mycket känsla där med andra ord… Eftersom jag inte bara har ett vridet intresse för historia utan också för bokrelaterade föremål så var en av resans höjdpunkter det oerhört snygga (och dyra) bokmärket jag köpte i Towerns giftshop (det är det som ligger nere i hörnet på bilden, fortfarande i sin förpackning tills jag hittar en bok som är värdig…)

Utöver detta såg vi under vår utsträckta kortsemester rätt många av de där gamla vanliga turistmålen. Vi gick inte in i alla kyrkor och vi stod inte särskilt länge utanför Buckingham Palace, men vi har sett det 🙂 Jag hoppas verkligen på att få komma till London igen om inte allt för länge. Men då blir det med all säkerhet under sommarhalvåret… För på söndagkvällen kom ju det där smset om att flyget blivit inställt på grund av snön, men mer om det en annan dag.

11 svar på ”Fiktiviteter i London del 1”

 1. Låter som en fin resa! Den guldiga Thomas-boken köpte jag själv i Amsterdam i november men har inte kommit mig för att läsa den ännu. ”The End of Mr Y” är bra och ”PopCo” fantastisk!

  Svara
  • Det var en fin resa! Det var egentligen ”The end of mister Y” som jag var ute efter men jag kunde inte motstå den guldiga när det väl kom till kritan…

   Svara
 2. Vad roligt att du gillade London och Tower of London! Jag är själv riktigt förälskad i staden och återvänder dit med jämna mellanrum. Det är en så mysig blandning mellan gammal storstad och vänliga människor.

  Jag tyckte också att Tower of London är lite utställningsaktigt ibland och jag skulle gärna vilja ha mer bakgrundsinformation om vissa ställen. Lite om vem som satt där, varför och hur det gick för dem. Dock så höll de på att renovera (restruera) när jag var där, så de kanske bara hade tagit ner informationen.
  Den där glasgrejen blev jag lite besviken över. Anne Boleyn avrättades ju inte ens där, utan det är mer ett samlat monument för alla de som avrättades på Tower Green, på utspridda ställen. Om jag inte minns fel så tror jag att Anne Boleyn avrättningspodium var beläget närmre huset. (Och nu så citerar jag naturligtvis en bok och inte ett minne, jag var ju inte där när det hände).

  Jag höll på att köpa en AB-docka och en Henry VIII-docka i deras giftshop i somras, men jag gjorde inte det och nu så ångrar jag mig lite.

  Svara
  • Det finns nog fler glasgrejer, den jag såg stod (enligt skyltarna) på platsen där AB:s podium hade varit byggt (den låg inne bland husen, ganska nära Beaucamp tower), till Tower Green hittade vi aldrig 😉 Jag hittade Henry VIII och hans fruar som choklad och var lite sugen att köpa men tyckte att det nog faktiskt var lite mer osmakligt än kul, ångrade mig dock lite efteråt…

   London som helhet var underbart, trevligt och mysigt och jag kommer helt klart återkomma och upptäcka mer.

   Svara
 3. Men åååhhh… suget vaknar till liv igen, som alltid så fort man läser lite reseberättelser. Var på Towern förra påsken faktiskt och trängdes med folk för att se kronjuvelerna och skyndade in i småprinsarnas fängelse precis innan stängning för att insupa stämningen på platsen där de satt. Besökte förstås även Hatcharsds, Fodbidden planet osv. Vilken underbar resa du verkr ha haft och inte så lite avis är jag. London i jultid är stämning i kubik, nej i en tredje dimension!

  Svara
  • Det är bara att hålla med. Jag längtar redan tillbaka, vill åka dit en vecka (eller mer) och bara gå omkring och sitta någonstans och skriva. Bara det att kunna inspirationsvandra på alla dessa fantastiska bokhandlar…

   Svara
 4. Jag har aldrig varit i London och kan så här på distans inte förstå tjusningen alls, men något måste det ju vara eftersom alla som varit där älskar den staden! 🙂

  Svara
  • Det är svårt att förklara men min upplevelse av staden var i alla fall att den var väldigt trevlig (som i trevliga människor osv) och lugn trots att det är en storstad. Jag upplevde oerhört lite stress i tunnelbanan, på turistmålen osv. Sen är det ju bokhandlarna som är helt fantastiskt underbara och all historia som vilar över stan. Nu var jag ju där strax före jul också vilket förstås bidrar till myset men jag vill definitivt tillbaka för att uppleva mer 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.