Till den skrivande kvinnans försvar

Jenny Diski har i Till den skrivande kvinnans försvar skrivit en historisk roman om verkliga karaktärer, om böcker, läsning och skrivande. Dessutom är den väldigt vacker. Vad kan gå fel liksom? En hel del visar det sig…

Marie ägnar hela sin uppväxt åt böckerna i den avlidne faderns bibliotek. Hon läser, översätter och andas böcker varje dag i flera år tills hon en dag kommer över en utgåva av Montaignes essayer. Hon blir kär och efter den dagen läser hon knappt något annat. Hon talar inte om annat, tänker inte på annat… Hon skriver ett brev till Montaigne som han inte kan motstå och en motsträvig, ojämlig och lite märklig relation uppstår mellan dem. Till den skrivande kvinnans försvar handlar lite om Montaigne, lite om Maries tjänarinna och mest om Marie och hennes liv.

Bitvis är det intressant och bitvis fascineras jag av människoödena. Dessa fångande bitar kommer främst i slutet när historien berättas ur Jamyns (tjänarinnan) perspektiv. Hon är den enda av karaktärerna jag kan knyta an till. Ett av problemen för mig när det gäller den här boken är just att det inte finns någon att verkligen älska. Montaigne är bufflig och korttänkt, Marie är oerhört märklig och obegriplig – det är inte utan att jag förstår hennes bespottare mer än henne själv ibland… Maries öde är egentligen väldigt intressant och jag förstår varför det har fångat Diski men hon lyckas inte få mig att tycka om eller vilja komma närmare Marie, det är ett problem.

Det här är naturligtvis ingen usel bok men den är i ärlighetens namn lite trist… Berättelsen består mer av händelser än av personer vilket bidrar till det främlingskap jag känner inför karaktärerna. Jag blev också lite besviken eftersom jag förväntat mig att älska Jenny Diski (detta är min första av hennes böcker). Också en inbiten Diski-läsare som Bokbabbel blev besviken på denna bok men hon tipsar så entusiastiskt om reseskildringarna istället att jag helt klart kommer att läsa mer av Jenny Diski i framtiden och hoppas på att de ska lyckas fängsla mig på riktigt.

~Alfabeta, 2011 / Recensionsexemplar ~

7 svar på ”Till den skrivande kvinnans försvar”

  1. Jag minns att jag läste Bokbabbels inlägg och blev lite besviken. Det låter så himla bra på pappret (och, ja, den är skitsnyggt!) men tråkigt om det inte infrias. Finns ju så många andra böcker man verkligen vill lsäa så är väl bara tt hoppa över liksom.

    Svara
  2. Ja hjälp, det här var då sannerligen inte Diski så som hon KAN vara. Alla läser reseskildringarna i stället så förstår ni varför jag brukar tjata om henne!

    Svara
  3. Bokbabbel och Snowflake: Jag ämnar plocka med mig minst en av hennes reseskildringar från biblioteket när jag jobbar ikväll, hyllningarna kan ju inte vara helt omotiverade 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.