Det ena leder till det andra…

Gårdagens intensiva twittrande om semlor hit och dit ledde till en diskussion om ändå inte Selma (Lagerlöf alltså) var att föredra framför semla vilket i sin tur ledde till att jag gjorde slag i sak och beställde hela Löwensköldstrilogin på Bokbörsen. Och skrev en lång lånelista inför fredag när jag ska biblioteksjobba. Jag blev oerhört sugen på att försjunka i en Selma-period helt enkelt, som värmlänning och litteraturälskare är det lätt att bli det nämligen… Allt detta hindrade ju inte på något sätt att jag även njöt av en semla igår men jag tror att Selmasuget kommer att ge mig mer i det långa loppet 😉 Kan inte ni inspirera mig ännu mer och berätta om era Selmafavoriter så att jag är förberedd inför fredagens biblioteksraid?

17 svar på ”Det ena leder till det andra…”

 1. En herrgårdssägen och Gösta Berlings saga är mina två Selmafavoriter. Den första präglas av en underbart drömsk, snudd på spöklik stämning som jag verkligen gillar, och så är den så ljuvligt vackert skriven. Föredömligt kort och snabbläst är den också. Gösta Berlings saga är ju verkligen Selmas mästerverk och lätt en av de bästa böcker jag någonsin läst. Kejsaren av Portugallien och Löwensköldska-trilogin är också hur bra som helst. Åh, Selma, fan vad bra hon är! Blev också sugen på att läsa om hennes verk – och minst lika sugen blev jag på en omläsning av Maria Lang-deckaren De röda kattorna också, där det kryllar av Selmareferenser… 🙂

  Svara
  • En herrgårdssägen tillhör faktiskt de Selmaverk jag inte läst, men det ska definitivt bli ändring på det nu! De röda kattorna är en klar Lang-favorit, inte minst för att den delvis utspelar sig i Uddeholm där jag är uppväxt – magiskt! Enda felet är att jag inte äger den än, men det får det naturligtvis också bli ändring på 😉

   Svara
    • Om jag nu kan hålla mig så länge 😉 Vi borde absolut börja styra upp vår Lang-dejt, vi kan väl höras på mailen… Sen kanske vi får följa upp den med en dejt i Värmland och följa i Langs fotspår a la De röda kattorna 🙂

   • Jag har naturligtvis beställt den också nu via bokbörsen så den ska läsas så snart den dimper ner i brevlådan 🙂

    Svara
 2. Har precis tagit mig igenom Den stygga flickan av Mario Vargas Llosa – och jag (verkligen verkligen) avskydde den. Fick insikten att jag kanske är illiterat och inte kan uppskatta ”fin” litteratur, för vilka nobelpristagare har jag egentligen läst och älskat?
  Så tack för detta inlägg – there’s always Selma. Henne älskar jag, och hon vann 1909. Skönt.

  Svara
  • Selma är en nobelpristagare man alltid kan falla tillbaka på, hon är pålitlig och alltid (?) underbart bra. Jag har inte känt något direkt sug efter att läsa Vargas Llosa måste jag erkänna och ännu mindre nu…

   Svara
   • Jag har läst ett par böcker av Llosa och jag rekommenderar verkligen inte honom till alla, jag var själv inte överförtjust, trodde mest att det var förströelse. Men han verkar ju ha delat folk i två olika läger också. skulle nog satsa på många andra nobelpristagare före honom.

    Förresten föll jag dit igår trots allt och köpte mig en semla efter allt pratande. jag som inte ens gillar grädde.. eller vetebullar.. men samlan var god ändå. Säkert tankens makt.=)

    Svara
 3. Av Selma tycker jag allra mest om Jerusalem. Engagerande handling, nyanserade personporträtt, Selma-lik klokhet och enkelt, vackert språk. Herr Arnes penningar är en härlig spökhistoria, som borde passa dig perfekt. Jag har bara läst två delar av Löwensköldska trilogin, del ett är en samhällskritisk mörk spökhistoria, del två är en härlig såpa om kärlek med ett mycket fint kvinnoporträtt.

  Svara
  • Löwensköldska trilogin är nog min Selmafavorit. Kul att du har del 3 kvar, jag tror inte att du kommer bli besviken på den – ännu ett starkt kvinnoporträtt. Jerusalem har jag faktiskt inte läst (skäms!) men jag har en väldigt fin utgåva i bokhyllan som jag plockar fram lite prövande då och då 😉

   Svara
 4. Herr Arnes penningar (hej, det är ju nästan hemma hos mig ju… ”De slipar kvinar på Branehög”), En herrgårdssägen och Gösta Berling. Har hennes samlade verk i bokhyllan för min snälla mamma skaffade alla banden till mig när de kom i en nyutgåva. Får bara se till att läsa med. ..

  Svara
  • Jag kan starkt rekommendera Löwensköldsböckerna och Kejsaren av Portugallien i de där samlade verken, som jag för övrigt är ganska så avundsjuk på 😉

   Svara
 5. Gösta Berlings saga är min absoluta Selmafavorit, men efter den är den nog Kejsarn av Portugallien. Så vacker, så sorglig. Jag blir också påmind om att En herrgårdssägen är en av de få Selma jag inte läst – jag följer exemplet och skriver upp på lånelistan!

  Svara
  • Kejsaren av Portugallien är en av mina stora Selmafavoriter och har varit det sen jag gick i högstadiet där vi läste den. Så oerhört sorglig och fin, på alla sätt och vis.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.