Döden & Co

Under min poetiska och depressiva tonårstid läste jag en hel del Moodysson, men då i diktformat. Döden & Co. är mitt allra första möte med romanförfattaren Lukas Moodysson.

Lucas far dör en natt på ett sjukhus. Länge, länge efter dödens ankomst sitter sonen kvar och försöker känna. Sakta kommer minnesbilder och bitterhet fram tillsammans med ömhet och fragment av sådant som kan ha varit vackert.

Skildringen av sorgen är så stark att den borrar sig in i kroppen på mig. Det är på allvar och jag kan relatera till det fullt ut. Det går väldigt snabbt att konstatera att det inte alls är särskilt långt mellan den där poeten som tröstade mig då och den romanförfattare jag möter nu. Döden & Co. skulle kunna beskrivas som en lång och tätskriven dikt. Jag tycker om det samtidigt som jag nästan drunknar i det. Jag upplever flera gånger att jag kippar efter andan under läsningen. Jag måste ta paus. Jag måste byta rum. Jag måste få andas.

Jag tycker om den här boken på många sätt – smärtan, svärtan, döden, sorgen, kärleken, tankesprången. Samtidigt är den väldigt jobbig av ungefär samma skäl. Att befinna sig i en ständig ström av associationer och drömmar utan att få hjälp med att sortera är väldigt jobbigt och ingenting jag egentligen söker i en bok. Delar av älsklingsböcker kan vara sådana men inte 300 sidor. Inte hela tiden. Jag tycker bäst om de glimtar som har tydliga förankringar i verkligheten. Jag gillar schackpratet och Marilyn Monroe. Men jag gillar inte det som till slut blir till febersyner. Inte allihop, inte på en gång.

Mitt råd till sådana som mig som står i begrepp att ge sig i kast med Moodyssons bok är att ta den i mindre tuggor. Försök för all del inte sträckläsa det här utan ta några sidor i taget för att behålla förståndet och glädjen. Så kan man skedmata i sig själv en väldigt intressant bok som dock inte är alldeles självklar i vad den säger. Döden & Co. väcker ett motstånd i mig och jag kan inte säga att jag tycker om den, samtidigt som jag älskar den också. Vi har ett mycket komplicerat förhållande och jag kan redan nu säga att vi inte är färdiga med varandra. Långt därifrån faktiskt, det kommer att bli omläsningar på det här…

~ Wahlström & Widstrand, 2011 / Recensionsexemplar ~

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Döden & Co. av Lukas Moodysson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.