16 april 2024

En trio barn- och ungdomsböcker

Veckans tematrio handlar om barn-och ungdomsböcker vilket ju är något jag ägnar en hel del tid åt. Inte nog med att jag är särdeles barnslig (när det gäller boksmak i alla fall), jag har ju dessutom två små bokmalar som måste underhållas och invigas i det ena författarskapet efter det andra. Här kommer tips om tre riktigt fina böcker för barn, ungdomar och vuxna:

Barbro Lindgrens böcker om den smått otrevlige (för att inte säga smygnazistiska) och kontrollgalna farbrornallen och hans farbrorförening (med Röden, den ryska råttan och de andra) har länge varit favoriter. Vems lilla mössa flyger och Korken flyger hade jag och maken som högläsning för några år sen (observera att det var innan barnen föddes…). Den sista boken i trilogin, VLMF, läste jag för bara några veckor sen för min barn- och ungdomslitteraturkurs och den var lika mörkt rolig som de tidigare, kanske till och med ännu mörkare. Fantastiskt fina böcker om livets förgänglighet men frågan är om de lämpar sig för barn, inte de riktigt små i alla fall…

I och med de här fina, fina klassikerboxarna (som jag ännu inte tagit mig råd att köpa) har det blivit ett uppsving för inte minst Maria Gripes Agnes Cecilia bland bokbloggarna vilket är alldeles fantastiskt bra. Själv läste jag den (för samma kurs, den har en finfin litteraturlista minst sagt) för första gången förrförra veckan och jag älskade den förstås. Främst gillar jag hur den tar läsaren på största allvar och hur den vågar beröra riktigt jobbiga saker som sorg och övergivenhetskänslor hos barn.

Förra årets bästa ungdomsbok i min läslista var Rachel Cohns Du vet var jag finns som också handlar om mörkret som följer på sorg, förlust och uppväxt (anar vi möjligen ett mönster 😉 ). Det var en bok som grep mig väldigt starkt och som jag hoppas att många läser oavsett om de anser sig vara barnsliga, ungdomliga eller bara vanligt vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.