Tre riktigt bra ungdomsböcker

Just nu läser jag en kurs i barn- och ungdomslitteratur där vi naturligtvis läser en hel del böcker(…). Alla skriver jag inte om här men ibland snubblar jag över några riktigt bra som jag bara måste tipsa om. Här kommer mina senaste tips på tre riktigt bra ungdomsböcker:

Först och främst har vi Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe. Denna gigant som jag inte läst ett ord av tidigare. Men oj så förälskad jag blir. Det är inte så att det är månadens bästa bok för mig men jag gillar den mycket och ännu mer för att jag inser hur oerhört förälskad jag hade blivit om jag läst den i ”rätt ålder”. Jag gillar naturligtvis det övernaturliga men också vänskapen mellan Nora och Dag. Jag tycker om den tysta sorgen och den aggressiva som Nora uttrycker och förtrycker. Jag älskar, älskar, älskar att vi här har en författarinna som respekterar sina läsare till 100%. Det här är en självklar bok att ställa i bokhyllan på vänt till mina barn blir stora nog. Då ska här högläsas och diskuteras! Andra som orkat skriva riktiga och läsvärda recensioner av Agnes Cecilia är Helena och Lyran.

Tusen gånger starkare av Christina Herrström är en annan engagerande bok som jag läste ut på en dag för att den verkligen fångade mig. Den utspelar sig under ett skolår där en ny tjej kommer till klassen och ställer allt på ända. Det handlar om hur tjejer görs till problem för att de inte ”tar plats” och vad som kan hända när någon ifrågasätter de osynliga normer som finns. Tusen gånger starkare är en väldigt bra bok om hur det kan vara att gå i skolan. Jag känner väldigt väl igen mig i berättaren som tillhör de mesigare och inte vågar göra sin röst hörd, skillnaden mellan oss är att hon har lite bättre betyg och rejält mycket mer utvecklad analysförmåga än jag hade på den tiden. Alla borde läsa den här – ungdomar, föräldrar, lärare…

Som jag vill vara av Katarina von Bredow är en bok som faktiskt gav mig lite ångest. Lite föräldraångest. När Jessica i boken blir gravid efter världens finast skildrade bli-ihop-kväll på en fest snör det ihop sig i magen på mig. För Jessicas mamma tar det inte så bra och när hela omvärlden vill tvinga henne att göra abort kan jag nästan inte andas eftersom det känns som att jag håller på att stängas in i alla de där argumenten tillsammans med henne. Och då är jag inte ens tonåring, eller gravid… Det här är den första bok av Katarina von Bredow jag läser men jag förstår verkligen direkt varför hon är så populär bland de yngre låntagarna på biblioteket. Dessutom står det än en gång klart för mig efter att ha läst de här tre böckerna att vi vuxna borde läsa mycket mer ungdomsböcker än vi gör. För att få tillbaka förståelsen och för att det finns så många bra att välja på.

10 svar på ”Tre riktigt bra ungdomsböcker”

 1. Kan inte annat än hålla med dig. Det är verkligen tre toppenböcker. Det var dock ganska längesedan jag läste Agnes Cecilia men jag vet att jag gillade den.

  Fler vuxna borde verkligen läsa mer ungdomsböcker.

  Svara
  • Jag önskar verkligen att jag läst den i tonåren också för jag är övertygad om att jag hade blivit sådär handlöst förälskad som man bara blir i böcker i den åldern. Men jag är glad att jag nu äntligen läst den och att jag, också som vuxen, kunde gilla den så mycket 🙂

   Svara
  • Nej men oj, tack så jättemycket! Nu blir jag riktigt glad och lite rörd 🙂 En mycket bra början på veckan.

   Svara
 2. Agnes Cecilia står på omläsarlistan. Jätteroligt att höra att den fungerar även för vuxna, har varit lite rädd att ge mig på den igen då jag tänkt att jag kanske kommer förstöra ett av min barndoms starkaste läsminnen. Men då ger jag mig på’t! 🙂

  Ännu en Maria Gripe som jag minns som storslagen men som så många andra inte känner till är ”I klockornas tid”. Det stod ett välskött exemplar av den boken i min mammas bokhylla som man fick vara väldigt rädd om, inte släpa med till skolan nedslängd i ryggan. Faller det väl ut med AC så läser jag om även den.

  Svara
  • Jag tror inte att du kommer bli besviken om du läser om den, jag upplevde det som en väldigt välskriven och fin bok. Sen är den säkert inte sådär fantastisk nu som du upplevde den då men det är de ju aldrig… Tack för tipset om ”I klockornas tid”!

   Svara
 3. Jag kan bara säga att ”Som jag vill vara” av Katarina von Bredow var så jäääääääävla bra, en av de absolut bästa böcker jag har läst!!
  Spännande, aldrig långtråkig, intressant, bra skriven, relaterande, drama. Ojoj alltså, varmt rekommenderad!

  Svara
 4. Jag är elva år. Jag läste ”Flyga högt” av Katarina von Bredow, och jag älskar den. Men, i boken pratade de ganska mkt om sex och sexrelaterade saker. Jag tycker böckerna är så bra, men jag vågar inte önska mig dem i julklapp eftersom mamma kommer säga : ” Nej, de är för lite äldre barn.Men det finns ju så många andra bra böcker.” Jag tycker verkligen om böckerna och vill läsa de. De finns inte på skolan, så jag kan inte låna de där. Vad ska jag göra, ska jag önska mig de, eller bara strunta i de? Vad hade ni sagt om erat barn ville ha en av de?

  Svara
  • Du kanske kan låna dem på biblioteket? Där borde de finnas. När jag var i din ålder läste jag massor av böcker som nog var tänkta för lite äldre barn och jag tycker absolut att mina egna barn ska få göra det också. Men ibland kan det vara bra att ha någon att prata med om såna böcker, om det blir läskigt eller jobbigt på något sätt eller om det är något man inte förstår. En förälder, en lärare eller kanske kompisar som kan prata böcker tillsammans. Sen tycker jag att du ska prata med någon på biblioteket (som jag hoppas finns), och be om ännu mer lästips, de kan säkert hitta nya favoriter åt dig som du kan läsa tillsammans med Bredow. Tack för din kommentar, jag hoppas du får läsa massor av böcker att älska framöver, kom gärna tillbaka och tipsa mig för jag har jättedålig koll på böcker för barn och unga just nu 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.