Vilket gensvar!

Som jag anade finns det en hel hög med Stephen Kingkännare ”där ute”. Titta bara i kommentarfältet på mitt förra inlägg. Får man inte nog där (och det får man ju inte för boktips kan man ta emot hur många som helst!) så har Karin tipsat om sina King-favoriter och som grädde på moset specialskrev Helena ett inlägg över vad som bör läsas och avstås ifrån i Kings oändligt omfattande författarskap (missa inte kommentarerna med ännu fler tips). Oerhört mycket tack för all hjälp snälla rara Kingfantaster!

Alla dessa tips har naturligtvis lett till en lista (eller snarare flera). Min närmaste plan är att läsa ut Different Seasons som fått stå tillbaka lite för kurslitteratur och tenta men till helgen kan jag sjunka in i den igen 🙂 Därefter tänker jag ge mig på The Stand/Pestens tid och It/Det i någon ordning som bestäms av tillgången till biblioteksböcker och lusten att bryta alternativt upprätthålla bokköpstoppet – Pestens tid står nämligen i min bokhylla men jag vill ju egentligen läsa It först, problemet är bara det att den var utlånad på biblioteket när jag var där igår… Den tredje boken som jag planerar att läsa inom den närmaste framtiden är On writing: A memoir of the craft. Hur jag fortsätter därefter beror sig väl lite på hur jag upplever de böcker jag läser och hur stort behovet blir att läsa något annat, mindre mörkt…

11 svar på ”Vilket gensvar!”

 1. Det kanske är någon som skrivit det redan, men om du ska läsa ”the Stand” är det viktigt att du plockar den (visserligen betydligt tyngre) senare utgåvan från 1990. Så vitt jag kan se kom den på svenska först förra året. Den är rejält mycket bättre än originalet.

  Svara
  • Tack för påpekandet, ska man läsa en så tjock bok vill man ju läsa den bästa utgåvan (som nog inte är den som finns i min bokhylla), får undersöka detta grundligt innan jag ger mig in i läsandet…

   Svara
 2. Okej, vad ska man läsa som är bra, men inte så skräckigt? Har bara läst halva Carrie och gillade inte alls, men han har ju skrivit några bra filmmanus, så något borde finnas i hans produktion som passar även mig?

  Svara
  • Jag läser just nu hans långnovellsamling (fyra noveller, den längsta är 250 sidor ca) ”Different seasons” som inte alls är skräckig men oerhört bra så den rekommenderar jag varmt. Där ingår bland annat ”Rita Hayward and the shawshank redemtion” som ligger till grund för ”Nyckeln till frihet”-filmen och ”The body” vilken filmen ”Stand by me” bygger på.

   Svara
  • Jag skulle också rekommendera ”Den gröna milen”, som han skrev som följetong innan den blev film. Inte heller särskilt skräckig, om än med en del övernaturliga inslag.

   Svara
 3. Ojoj, vad du börjar med rätt böcker! Båda är riktigt bra men på helt olika sätt!! Ska bli så roligt att se vad du tycker sedan. Jag har alla dessa böcker i min hylla om än flera på orginalspråk. Du får gärna komma och låna om du vill!! 🙂

  Såg att någon inte rekomenderade ”Hjärtan i Atlantis”. Den är inte en av mina Kingen-favoriter men det finns så mycket i den som återkommer i andra böcker, inte minst ”mörka tornet”-serien så om inte annat borde man läsa den just därför!

  Annat bra är ”köplust”, ”Staden som försvann”, ”Bag of Bones”, ”Varsel”, ”thinner” och ”Desperation”.
  Några böcker som jag inte gillat är ”geralds lek” och ”om en buick 8”

  Emma

  Svara
  • Jag har förstått att vi bor i närheten av varandra så jag får kanske göra ett besök i ditt King-bibliotek vad det lider 😉

   När det gäller ”Hjärtan i Atlantis” så köpte jag den på en loppis efter att jag läst någon som skrev att de verkligen älskade den (minns förstår inte var och när…). Så jag kommer nog att läsa den till slut också men det finns mycket annat som står före på listan just nu…

   Svara
 4. Vilken inspiration att läsa om King igen så här 20 år senare! Dessutom hittar jag tips om ”nya” titlar (efter tidigt 1990-tal) som jag inte vågat mig på tidigare. Spännande!

  Svara
  • Det är härligt med författare som skriver så mycket och som så många har åsikter om och favoriter ifrån, hoppas du hittar något riktigt inspirerande att läsa bland alla listor och kommentarer 🙂

   Svara
 5. On Writing tyckte jag personligen inte var så mkt att ha förutom några bra avslutande skrivtips.
  Förjävla intressant och underhållande däremot är hans Danse Macabre. Kul att läsa om t ex hans boktips och han har bra smak. Och han berättar mer intressanta saker om sitt eget skrivande här än i On Writing.

  Svara
  • Tack för tipset, ska kolla upp den också när jag slutligen kommer ur ”Det”-dimman (om sisådär tre månader som det känns just nu…)

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.