Tre historiska

Veckans tematrio är som gjord för mig. Historiska romaner är en av mina favoritigaste favoritgenrer. Jag har självklart en hel massa tips på underbara historiska läsupplevelser och det svåra är att i den här uppgiften begränsa sig till enbart tre stycken favoriter. Det är helt enkelt orimligt, men jag gör mitt bästa:

Wolf Hall av Hilary Mantel – nej, jag har inte slutat tjata om den än. Det har kommit till min kännedom att det finns flera personer som faktiskt inte läst den än så det är bara att tjata på. Boken skildrar, väldigt närgånget, Thomas Cromwell fram tills han står på sin politiska topp vid Henrik VIII:s hov. För dem som inte vill bli uppenbart undervisade när de läser historiska romaner så är det här perfekt – det ger sken av att vara en personskildring men säger ändå väldigt mycket om en epok och om människor i alla tider. Det tog mig tre månader att läsa den (och den finns tyvärr inte översatt än) men det var värt varenda sekund. Utan tvekan.

Alias Grace av Margaret Atwood är utan tvekan en av de mest inspirerande romaner jag läst, och en av de bästa. Den handlar om Grace Marks som sitter i fängelse anklagad för mod. Det är 1800-tal, fängelsemörker och fattigdom för hela slanten. Och alldeles underbart! Jag har ju skrivit en avhandling om kvinnliga brottslingar i det förflutna så Grace var en intressant karaktär ur det perspektivet. Jag tror dock att det kan vara en stor läsupplevelse även för såna som inte skrivit akademiska avhandlingar om mörderskor…

Timmarna av Michael Cunningham är en till två tredjedelar historisk roman. Clarissa som ordnar fest lever i nutid medan Laura som förtvivlar i sitt femtiotalshem (eller om det möjligen är sent 40-tal?) och Virginia Wolf i sin 1920-talstillvaro båda befinner sig i de förgångna. Den här lilla pärlan blev förstås till en fin film också men jag minns att boken knockade mig först.

Bubblare: Böckerna om Nancy av Elsie Johansson, Per Anders Fogelströms underbara Stad-serie, Jag vill inte tjäna av Ola Larsmo, Elin Boardys Allt som återstår och Mot ljuset, Min skugga av Christine Falkenland och Jessica Kolterjahns Nattfjäril och Ut ur skuggan, för att nämna några…

4 svar på ”Tre historiska”

    • Jag tycker att det brukar vara så där när man ska komma på tre av något att man inte kommer på någon eller 25… Men historiska romaner är ju något av en favoritgren för mig, jag känner mest att jag säkert missat att nämna någon fantastisk…

      Svara
    • Det kan man verkligen fråga sig men eftersom ingen av hennes böcker finns översatta så är det väl helt enkelt så att ingen har vågat sig på att översätta… Hoppas det kommer dock.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.