Splitter

Det finns så många små saker som händer i våra liv som vi inte vet är livsavgörande. Som vilken väg vi ska välja till jobbet, vilka ord vi formulerar i en diskussion, hur vi väljer att hantera något som bara händer… De där detaljerna som vanligen inte visar sig betyda någonting men som vissa dagar blir hela skillnaden. Om det handlar (bland annat) Charles Benoits Splitter (som inte bara är vacker på utsidan…).

Kyle är femton år men befinner sig ändå i slutet av sitt liv. Han börjar tionde klass, fortsätter strunta i sina skoluppgifter och försöker hitta någonting stabilt att stå på eller luta sig mot. Han känner främlingskap inför sina vänner och familj men älskar sin lillasyster och dras till Ashley, som han inte vågar närma sig på riktigt. Det är ändlösa skoldagar, besök på rektorsexpeditionen och ständiga försök att undvika föräldrarna. Det är en långsam resa mot en undergång som Kyle inte ser men läsaren fått ana redan i inledningen. Det är en hel del som är som det brukar i ungdomsskildringar, och ändå är det här något alldeles eget och alldeles fantastiskt fint.

En anledning till att boken griper tag i mig är du-tilltalet. Att hela tiden bli tilltalad av författaren och göras till Kyle gör det omöjligt att inte bry sig, det går inte att strunta i den här boken, i Kyle, i hur det ska sluta – trots att man redan från början vet att det inte kommer att bli bra. Duberättandet gör att jag förstår mig på Kyle som skulle kunna ha blivit en obegriplig grinig tonåring om inte författaren behärskat sitt grepp på ett så bra sätt.

Splitter är en riktigt bra bok som jag hoppas att många lägger några timmar (den kräver inte många, i lästid alltså) på. Som förälder var den faktiskt en riktigt jobbig bok att läsa, jag tröstar mig med att det är länge tills mina barn blir så stora – vi har tid på oss att fortsätta försöka skapa den där tillhörigheten och gemenskapen som Kyle saknar. Jag hoppas också att jag när den tiden kommer kan sätta den här (och andra bra) böcker i händerna på dem för att sen kunna diskutera. Det är min fromma förhoppning i alla fall, bara att krama vidare alltså…

~X-publishing, 2011 / Recensionsexemplar~Andra har också skrivit om Splitter: Eli läser och skriver, Bokomaten, Ooof bok, Bokbiten och En bokcirkel för alla.

1 svar på ”Splitter”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.