Pride and Prejudice and Zombies

Jag är väl troligen helt humorlös men jag tycker inte att den här boken är särskilt rolig. Det är Stolthet och fördom som jag älskar och zombier som jag vanligen är ganska rädd för men här ska skratta åt. Det blir inte ens ett skratt som fastnar i halsen utan ett gapande hål som får symbolisera min oförmåga att se charmen med det här…

Min huvudsakliga och kvardröjande fråga efter att ha läst boken är – varför? Om man gillar Jane Austen kan man fråga sig varför man vill skriva om henne. Om man gillar zombier kan man undra varför man inte då skriver en historia om dem. Om man respekterar sin egen förmåga att författa, varför skriver man då inte en egen historia baserad på en helt egen idé?

Elizabeth Bennet är här en högkvalificerad zombiedödare liksom sina systrar och den pompöse Mr Darcy som hon möter och avskyr. Det är samma historia som vanligt om samma karaktärer men med lite zombier inslängda, och lite spyor och lite hjärnsubstans. Och jag tycker mest att det är rätt trist. Det finns vissa poänger i exempelvis vad som händer den förhatlige Mr Collins men i övrigt, nej inte min kopp te. Det jag gillar mest med boken är diskussionsguiden i slutet där frågor som Some critics have suggested that the zombies represent the authors views toward marriage- an endless curse that sucks the life out of you and just won´t die. Do you agree, or do you have another opinion about the symbolism of the unmentionables? ställs vilket ju förstås är vansinningt roligt att tänka sig som en öppning till en diskussion. Det ger ett visst existensberättigande till boken men i övrigt blir jag mest trött. Och lite irriterad över alla dessa skräckifieringar som kommit de senaste åren (man undrar ju exempelvis vad Louisa May Alcott gjort för ont vars Unga kvinnor förvandlats till såväl Little Vampire Women som Little Women and Werewolves).

Jag utgår från att det finns en hel drös läsare som uppskattar de här böckerna men jag är alltså inte en av dem. Hur är det med er, har ni läst och gillat? Finns det någon inom genren som är riktigt bra? Själv har jag Sense and Sensibility and Seamonsters kvar i bokhyllan (efter ett bokbyte måste jag påpeka 😉 ) men jag är skeptisk till om den blir läst. Dels för att jag inte är såld på idén, dels för att jag nog tycker att Sense and Sensibility är den tråkigaste av Jane Austens böcker…

17 svar på ”Pride and Prejudice and Zombies”

 1. Jag har inte läst denna och tvivlar starkt på att jag kommer att göra det heller.Jag älskar Stolthet och fördom och att ”kasta in” zombier i berättelsen känns bara..fel för mig.Så jag totalvägrar Pride and prejudice and Zombies!:)

  Svara
 2. Jag började läsa Pride and Predjudice and Zombies för länge sedan, men insåg snabbt att det inte alls var min grej och lade av efter ett femtiotal sidor. Den får nog förbli oläst och detta trots att Jane Austen och zombies är stora favoriter! Men kombinationen var ingen höjdare…

  Svara
 3. Jag säger som en av mina vänner: det skulle räcka med framsidan. Det här är en idé som helt uppenbart inte håller för en hel bok. En ganska skojig tanke att slänga ur sig, men inte blir det en hel bok som är värd att läsa. Jag har inte ens försökt, kanske jag ska tillägga, för jag tänkte nog att jag skulle läsa Austen ren och oförfalskad (det har jag inte gjort ännu). Zombier har jag aldrig riktigt förstått mig på.

  Svara
 4. Idén låter ju kul, men det blev itne roltigt i praktiken. Jag tyckte att det var så uppenbart med uppdelningen av vad som var original och vad som var nytt.

  Svara
 5. Jo, den står här också. Jag tycker idén är jätteroligt. Absurd humor precis i min smak. I praktiken? Njae… Förordet var bäst, typ.
  Men att Sense and Sensibility skulle vara tråkigast av Austens böcker!! Har vi läst samma bok? Nog klart en av mina favoriter! Mycket mer än stolthet och fördom.=)

  Svara
  • Jag visste att någon skulle reagera och tycka annorlunda 😉 Men jag tycker faktiskt att den är seg (och ja, det gäller filmen också…). Stolthet och fördom, Övertalning och Mansfield park är nog mina favoriter men det har å andra sidan växlat under åren.

   Svara
 6. Skulle aldrig komma på tanken att läsa den…

  Det blir en tidig morgon för dig 23/4 då din tid att publicera ditt stafettinlägg är 05.00. Hoppas att det funkar. Mer info kommer.

  Svara
 7. Vi verkar vara rörande överens om pride and prejudice and zombies 😉 Jag började också läsa den för flera år sen men fastnade efter typ 20 sidor. Nu var den kursbok och skulle diskuteras på kursen så jag blev så illa tvungen 😉 Några fler liknande blir det nog inte…

  Svara
 8. Den har jag statt och hallit i, funderat pa om det vore nagot att lasa. Synd att det inte verkar som det! Men, jag har last liknande litteratur (t.ex. om Harry Potter) och aven om det ar roligt ett tag sa trottnade jag efter ett par kapitel, fast det var anda en helt ok parodi.

  Svara
  • Som en kul grej kan det ju vara roligt att prova på men jag tycker att det blir lite väl långt. Då föredrar jag faktiskt fanfiction som i och för sig finns i högst varierande kvalitet men som ändå alltid skrivs utifrån glädje, dessutom brukar de vara mer hanterbara i formatet 🙂

   Svara
  • Det känns riktigt bra att det kommer in någon som faktiskt gillat boken 🙂 Jag tror det har väldigt mycket med hur man ställer sig till genren att göra och kanske också vilka förväntningar man har till en början. Kul att du gillade boken!

   Svara
 9. Jag hade ungefär samma problem med boken, men mest störde jag mig på att han bara hade tagit originalet, tagit bort charmen med den och petat in sina zombier – och att allt blev osammanhängande när inte zombierna var där. Jag fick inte ihop Elizabeth i den boken, eftersom varenda gång det inte fanns med några zombier, någon som hon irriterade sig på eller någon Darcy som hon kunde fantasiera om att halshugga – då var hon den ”vanliga” Elizabeth och jag tyckte att det på något sätt kändes lite… motsägelsefullt. Det känns inte som att zombiedödande ninje-Elizabeth skulle stå och fundera på samma saker som Elizabeth i boken gör. Det var som att han inte visste vad som skulle göras av sin historia när det inte var några strider med.

  Svara
  • Jag håller med, det känns väldigt underligt. Lite som ett illa sytt klädesplagg där man typ sytt ihop en aftonklänning med en strumpa eller något och hoppas att ingen ska märka att det inte hänger ihop… Eller något… Det blir väldigt svårt att tro på karaktärerna och jag blev osäker på om man förväntas tro på dem. På något plan måste man ju ändå försöka eftersom en så stor del av boken är klippt rakt ur originalet. Det är helt klart väldigt svårt att förhålla sig till boken och konceptet.

   Svara
 10. Jag håller helt med. Jag är ju en zombieälskare av stora mått, men den här boken gillade jag inte alls. Det kanske var en rolig idé i teorin, men i praktiken så blev det en enda lång prutthumororgie som jag tröttnade på efter bara några sidor… Men illustrationerna är ju otroligt snygga i alla fall, det måste jag säga! 🙂

  Svara
  • Precis, idén är säkert kul och kanske hade det varit ett roligt experiment att skriva ett kapitel eller något men hela boken är ju att ta i… Men illustrationerna är väldigt snygga det håller jag med om, de var behållningen helt klart.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.