Different seasons

Ni som varit inne och läst här de senaste månaderna vet att jag drabbats av plötslig kärlek till den glasögonprydde skräckkungen från over there. Stephen King och jag är bästa kompisarna nu och så snart som den värsta kursboksläsningen är avklarad ska jag föra vårt förhållande till nästa nivå, mot Det… Idag ska vi prata lite om novellsamlingen Different Seasons och det kommer att bli en relativt reservationslös hyllning med bara ett undantag.

Different Seasons är alltså som helhet alldeles fantastiskt bra. Det enda lilla som drar ner upplevelsen är avslutningsnovellen som är rätt så ordinär och inte ger mig särskilt mycket. Extra poänglös känns den tyvärr efter att ha läst de tre första novellerna (eller vad man nu kallar texter som ligger på mellan 100 och 250 sidor…). The Breathing Method är inte värdelös men i relation till det andra i boken så är den högst ordinär.

Rita Hayworth and the Shawshank Redemption är en novell som blivit en film som blivit ett fenomen. Filmen är en av mina favoriter någonsin och det ställer sig litegrann i vägen för novellen, främst i början. Jag ser Tim Robins och Morgan Freeman framför mig när jag läser och jag hänger upp mig på att försöka minnas hur det är i filmen och så stör det lite att jag vet hur ”det går”. Det spelar dock ingen större roll när jag väl kommit in i texten. Redan några sidor in i den här, samlingens första, novellen börjar jag ana Kingens storhet.

En annan novell som blivit en synnerligen uppskattad film är The body (Stand by me). Den filmen är det väldigt länge sen jag såg så den ligger inte i vägen för min läsning alls. Jag minns blodiglarna men inte så mycket mer… Historien är spännande rakt igenom trots att det inte händer så mycket egentligen. Pojkarna går längs ett järnvägsspår och sen kommer de fram… Men allt som händer inom dem, runt omkring och i framtiden får mig att faktiskt andlöst vända sida efter sida efter sida.

Två riktigt bra noveller alltså, och ändå var nog Apt Pupil den av samlingens novellerna som grep hårdast tag i mig och sedan faktiskt vägrat att släppa taget. Historien om pojken som tvingar sig på den gamle mannen (med katastrofala följder) är en mycket gripande och otäck berättelse om två människor som är rätt så trasiga. Till en början var jag inte helt övertygad om den här novellen men ganska snart drogs jag in, mycket tack vare Kings förmåga att skriva fram det skeva i karaktärerna, man anar från början att något är lite fel men det är först mycket längre in i berättelsen som man får börja se i vilken fasansfull utsträckning det är fel. Slutet är alldeles förfärligt, helt utan omänskliga monster.

Sammanfattningsvis: jag är överväldigad, förälskad och i grunden förändrad – precis som man ska vara inför riktigt bra litteratur. Tack Helena för att du gav tips om att börja från det här hållet när det gäller Kings författarskap. Nu går jag (snart) vidare in i mörkret…

11 svar på ”Different seasons”

 1. Breathing Lessons känns verkligen som en udda fågel i samlingen. Som du säger, absolut inte dålig, men inte extraordinär. Dessutom är den ju ensam i sin sort i samlingen på så sätt att den har vissa övernaturliga inslag. Jag älskar ju skräck-King (såklart!) men skräck – den övernaturligt betonade – hör inte riktigt hemma i Different Seasons, tycker jag.

  Är otroligt spänd på att höra vad du tycker om Det!

  PS: Varsågod! Säg till om du behöver någon att hålla i handen om det blir för läskigt i mörkret. 🙂

  Svara
  • Det kändes lite som att ”Breathing…” lyfts in för att uppfylla den där idén om fyra årstider men den hade nog passat bättre i någon annan samling tror jag. De övriga är så väldigt starka att de överskuggar den totalt.

   Det är inte omöjligt att jag kommer behöva både en och två handhållningar för att ta mig igenom ”Det” till att börja med 😉 Min man gav häromdagen uttryck för en viss förundran inför att jag som sover med lampor tända när han är bortrest kan komma på tanken att läsa så många ruskiga böcker… Så lite coachning genom mörkrädslan kan nog bli på sin plats 🙂

   Svara
 2. Men har inte Apt pupil blivit film med Ian McKellan?

  Jag är också inne på nån King-reunion men har bara avklarat raseri än så länge. Det läskiga var dock att en i min bokcirkel, tillika arbetskamrat, började läsa den samtidigt. Läskigt med en bok från -77 som inte längre ges ut….Kingens vägar äro outgrundliga

  Svara
  • Definitivt outgrundliga och alltså lite spöklika också 😉

   Tack för påpekandet om filmen! Jag hade en känsla genom hela läsningen att jag sett en film om samma problematik men jag kunde inte komma ihåg om det var så eller om jag bara inbillade mig. Googla orkade jag inte heller 😉 Nu har jag dock kollat och hittade, förstås, filmen ”Sommardåd”: http://www.imdb.com/title/tt0118636/

   Svara
 3. Åh, nu blev jag sugen på mer King! Just Different seasons saknas i min samling, även om jag läst the Body – då utgiven som kortroman under namnet Stand by me. Det var faktiskt den första bok jag läste på engelska. I sjuan eller åttan tror jag det var.

  Svara
  • Se där!The Body var även en av de första engelska böckerna jag läste, också i åttan på engelska lektionerna. Kanske en del av någon undervisningsplan 😀

   Svara
   • Ha! Ja, det fanns ett gäng att välja på. Jag gissar att alla ansågs ha ungefär samma svårighetsgrad. The Body var den som lång närmast min smak.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.