Hjälp till min hemliga bokvän

Jag är med i En bok om dagens lyxiga bokbyte och vill nu hälsa min hemliga bokvän välkommen till bloggen. Titta gärna runt lite så får du nog ganska snabbt grepp om mig – missa inte mina sidor med lästa och recenserade böcker för tips om vad jag brukar läsa och vad jag redan läst. Som en extra hjälp på traven återanvänder jag  (och uppdaterar) en del frågor och svar från tidigare byten.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser? Det varierar verkligen, jag läser det mesta – allt från skräck till Jane Austen. Det blir inte särskilt många deckare längre dock. Det finns väl en genre som jag oftare återvänder till och det är vampyrböcker av alla de slag – men det kanske inte är en genre? Jag läser också en hel del facklitteratur och då gärna med historisk anknytning (helst inte skildringar av krig och fältslag utan av människor).

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?) John Ajvide Lindqvist och Jane Austen (vilket par!) är båda exempel på favoritförfattare men eftersom jag äger alla deras böcker redan så var det ju inte så hjälpsamt… Jag har nog inte så många egentliga favoritförfattare utan är ganska ”otrogen” i min läsning, precis som när det gäller genre. En författare som jag älskar men inte äger allt av är Margaret Atwood av vilken jag har Kattöga, Oryx & Crake, Alias Grace och Rövarbruden men saknar resten av hennes verk.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka? Jag läser gärna på engelska men längre än så sträcker sig inte mina förmågor (norska och danska skulle gå om jag måste men helst inte – har närmast traumatiska minnen från vissa kurser där litteraturen varit på dessa språk 😉 )

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall? Jag har lyssnat på en cd-bok men det är inte något för mig eftersom jag inte har ro för det.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare? Nej, jag samlar på böcker helt enkelt – allt och av alla…

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var? Jag har en lista här på bloggen som samlar alla böcker jag läst sedan 2009 och en lista över alla böcker jag recenserat, kanske kan de vara till hjälp.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!) Framförallt är jag nog ute efter levnadsberättelser (helst uppdiktade), efter att få kontemplera lite över hur livet kan se så olika ut men hur vi ändå hör ihop och har liknande erfarenheter. Jag vill gärna läsa en bok som jag kan tänka på efter att den är utläst. Den ska liksom fortsätta… Men jag läser ju också gärna ren avslappningslitteratur (typ Sookie Stackhouse-serien av Charlaine Harris som jag läser slaviskt) och tycker mycket om det också.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken? Det blir som sagt inte så mycket deckare längre. Jag tror att anledningen är att jag blev mätt efter en väldigt deckartät period. Sen finns det så mycket dåliga deckare också med övermått av blod och elände. Jag blev extrakänslig när jag fick barn (vilket tydligen inte påverkade min förmåga att läsa blodiga vampyrböcker eller hemska Ajvide-Lindqvist-romaner…)

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få? Nej, ingenting särskilt. Jag blir gärna överraskad och utmanad.

* Vad gör du helst på fritiden? Läser, promenerar i skogen med barnen, kollar dvd-boxar.

* Samlar du på något? Nej.

* Favoritfärg? Turkos.

* Teve-serier som du uppskattar? Buffy the vampire slayer och Battlestar Galactica. Dessutom Dollhouse och alla Jane Austen-filmatiseringar man kan hitta. Tyckte mycket om första säsongen av In treatment liksom Generation Kill. Kanske finns det en röd tråd?

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst? Som sagt – Jane Austen-filmatiseringar går alltid hem och liknande filmer som utspelar sig på den tiden.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak? Jag dricker gärna såväl te som kaffe numera. Mitt favoritte är ett rött te med smak av lingon och blåbär men jag är ganska mycket allätare. Gillar inte pepparmintsmak dock.

* Vilket slags godis tycker du bäst om? Choklad! Gärna mörk eller med minstsmak (mint är alltså ok i allt utom te 🙂 ).

* Stjärntecken? Jungfru eller lejon – är född den 23 augusti och hamnar precis i skarven. Är en sällsam blandning kanske 🙂

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)? Ingenting.

Jag hoppas att mina svar kan hjälpa min hemlige bokvän lite på traven även om jag känner att jag är lite svävande. Det positiva med det är att jag faktiskt är så öppen för det mesta i läsväg som det verkar 🙂

2 tankar på “Hjälp till min hemliga bokvän”

    • Jag gillar att laga mat (och att baka) och då är det grekiska köket en favorit men jag skulle också gärna bli duktigare på indisk mat.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.